Foto Michiel van Campen

Spelen stimuleren? Van Kopenhagen kun je leren – met plezier!

Posted on Posted in Nieuws

Er loopt een glijbaan van de bovenste etage naar beneden, in het Danish Architecture Centre in de Deense hoofdstad Kopenhagen. En hij is voor jong en oud! Van de stad Kopenhagen kun je veel leren, als je wilt dat jong en oud in beweging komt en in beweging blijft. En ik benadruk altijd, dat dit begint met spelen!

– Deze column van voorzitter Michiel van Campen is geplaatst in nummer 3 (2022)  van het magazine BuitenSpelen –

Ik was daar met een werkgroep uit Nederland die zich bezighoudt met het voorkomen van gezondheidsproblemen: preventie. Onder meer van welvaartsziekten, zoals overgewicht. In Kopenhagen zagen we hoe deze stad de openbare ruimte echt heeft ingericht om het bewegen te stimuleren. De stad heeft veel speelomgevingen die gericht zijn op jong en oud, en waar het verkeer wordt geweerd. De stad stimuleert het fietsen. En er zijn veel parken, die uitnodigen tot spelen en bewegen.

Tijdens deze studiereis hebben we als Preventie-werkgroep, zoals we onszelf noemen, een Manifest opgesteld. Dit is in juli aangeboden aan staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het Manifest roepen we de politiek op structureel aandacht te blijven geven aan gezondheid en preventie. In 2018 zijn er in het eerste Preventie-akkoord afspraken over gemaakt tussen de Rijksoverheid en een groot aantal maatschappelijke organisaties. Wij streven ernaar dat er in 2024 een nieuw Preventie-akkoord wordt gesloten. Het manifest benoemt expliciet hoe belangrijk het is aandacht te besteden aan bewegen vanaf de jongste jeugd. En aan het inrichten van de openbare ruimte voor bewegen en voor spelen.

Dit is zeker belangrijk in het licht van de uitkomsten van een recent onderzoek van Jantje Beton: van de kinderen in Nederland speelt in 2022 bijna één op de zes nooit buiten. Dat is een verdere achteruitgang ten opzichte van voorgaande jaren. En een enorm verschil met de eerdere generaties: de ouders en opa’s en oma’s van de kinderen van nu. Zo gewoon als buiten spelen vroeger was, zo bijzonder is het blijkbaar nu voor kinderen en ouders om de tijd en de ruimte te vinden waarin kinderen lekker kunnen buiten spelen.

Als we daar verandering in kunnen brengen, dan brengt dat de kinderen en samenleving veel goeds! Spelen is zo goed voor de gezondheid en voor de ontwikkeling van kinderen, dat het de moeite waard is alle denkkracht en creativiteit die we hebben daarvoor in te zetten. Iedereen die zich bezighoudt met het inrichten van de openbare ruimte, van schoolpleinen en gebouwen. Iedereen die zich bezighoudt met het opvoeden en begeleiden van kinderen. Besef dat er voor kinderen niets beter is dan spelen, vooral ook veel buiten spelen, in beweging, met daglicht en buitenlucht. En vraag je steeds af hoe je het zo leuk en zo bereikbaar mogelijk maakt voor álle kinderen om te spelen.

En natuurlijk ben ik ervan afgegaan, van die glijbaan vanaf de bovenste etage in Kopenhagen! Als voorzitter van de branchevereniging Spelen en Bewegen ben ik wel verplicht voor spelen reclame te maken, toch? En het is nog leuk ook!