artikel-branchevereniging-speelplan-1

Speelplan is bruggenbouwer bij het ontwikkelen van ideale speelruimte

Posted on Posted in Interview, Nieuws

Speelplan is een onafhankelijk ontwerp-, advies- en inspectiebureau voor speelruimte. “Bij ons staat het betrekken van de gebruiker centraal,” zegt Mohamed Rahman, directeur van Speelplan. “Op dit moment is participatie overal het toverwoord. Wij organiseren participatietrajecten waarin wij samen met de gebruikers en omwonenden nadenken over de inrichting en over deelname bij de realisatie en beheer. Zo komen we tot speelruimte waar volop kinderen spelen, ruimte die door iedereen waardeert en als eigen speelruimte wordt gezien.”

Bij het bureau met 19 medewerkers draait alles om de openbare speelruimte. “Die speelruimte is van alle omwonenden, dus mag iedereen meedenken en meebeslissen over inrichting, realisatie en beheer. Speelplan richt zich daarbij op vier kerntaken; ontwerp, advies , inspectie en cursussen geven. Speelplan is een multidisciplinair bureau, bij ons werken landschapsontwerpers, een stedenbouwkundige, participatiedeskundigen, inspecteurs en werkvoorbereiders. Allemaal mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een bespeelbare openbare ruimte..”

Welk soort inrichting verdient een plek?
DCIM100MEDIADJI_0186.JPGWat fijne speelruimte voor kinderen is, verschilt per locatie. “Voorop staat de beleveniswaarde, dat kinderen er echt willen komen spelen. Of het nu een kleine speelplek, schoolplein, grote speeltuin, plein of in park is. Waarom en hoe kinderen spelen, is vaak een complexe kwestie. Wij kijken per locatie wat er op zo’n plek echt niet gemist kan worden. Wij gaan met de kinderen en andere gebruikers in gesprek. Het gesprek kan plaatsvinden in verschillende vormen: een wandeling door de buurt, een online game, een knutsel- en tekenmiddag of een online vragenlijst. Waar spelen ze en waarmee? Het is onze ervaring dat je een speelplek niet moet vullen met apparaten. Centraal moet staan welke soort inrichting deze plek verdient: is dat een speeltoestel of juist een speelaanleiding? Dus een ontwerp met mate en met gezond verstand. Dan heeft de inrichting een functie en wordt het vanzelf goed gebruikt.”

Diverse gebruiksvormen meenemen
De meeste gemeenten willen de burgers betrekken bij de inrichting van speelruimte. “Om een goed advies te kunnen geven voor de bespeelbaarheid van de openbare ruimte, richten we ons niet alleen naar de manier van spel, maar bekijken we voor we advies uitbrengen ook naar de diverse andere gebruiksvormen. Dus waar leeft, zit, loopt, fietst men? Hoe verloopt het woon-werkverkeer en hoe zit de wijk in elkaar? Al die factoren nemen we mee om tot goede speelruimte te komen zodat iedereen in de omgeving er op vooruit gaat. Ook letten we er op dat de plannen uitvoerbaar zijn en dat deze speelruimtegoed is te beheren, dat is van belang voor de duurzaamheid van een plek.”

Bruggenbouwer en kleermaker
Speelplan werkt veel in opdracht van gemeenten en functioneert daarbij als onafhankelijk adviseur. “Wij zijn het centrale aanspreekpunt. Vanuit onze onafhankelijke positie kunnen we de visie van de ontwerper goed uitvoeren, en schakelen met alle leveranciers, aannemers en hoveniers.” Mohamed Rahman vertelt dat het bedrijf ook binnen de gemeente optreedt als bruggenbouwer. “Er is soms een kloof tussen beleidsmakers en de afdeling beheer, de mensen die de openbare ruimte bijhouden. Idealiter zijn die twee werelden vanaf de start betrokken. Daarom houden we contact met alle niveaus, want naast draagvlak van de omgeving moet dit er ook zijn binnen de complete organisatie.” Speelplan verzorgt altijd maatwerk. “Wij trekken geen beleidsplan of ontwerp uit een la, maar kijken per locatie of wijk wat de beste oplossing is. Laatst vergeleek een klant ons met een kleermaker. ‘Die stof wil ik, die maat heb ik en jullie maken er iets passends van,’ zei hij. Dat is leuk om te horen.”

Kennis delen via cursussen en kennisdagen
Naast een aantal zelf ontwikkelde cursuspakketten op het vlak van veiligheid, beleid en beheer, organiseert Speelplan gratis kennisdagen. “Tijdens deze dagen delen we onze kennis met bestuurders en beleidsmakers. We nodigen zeer diverse groepen uit, want iedereen heeft andere belangen en dat leert je om met andere ogen naar een project te kijken. Om goed werk af te kunnen leveren is het belangrijk om open te kijken naar wat er speelt. We merken dat mensen de kennisdagen waarderen; er ontstaat een waardevol platform waar we horen wat mensen bezighoudt.”

Inspecteurs zijn ambassadeurs
Bij Speelplan werken vijf inspecteurs die bij diverse klanten de grote veiligheidsinspectie doen. “Ook hierin proberen we iets extra’s te doen. Wij zien de inspecteurs als ambassadeurs van ons bedrijf. Naast het goed uitvoeren van de technische inspectie, kijken zij ook naar de speelwaarde van de plek. Soms worden plekken niet goed beheerd en zien we bij elke inspectie dezelfde mankementen terugkomen. Dan gaan we het gesprek aan met de klant om te proberen achter het probleem te komen, en vervolgens te helpen het probleem op te lossen.”

Met elkaar de branche omhoog trekken
De directeur geeft aan dat hij lid werd van de branchevereniging omdat de leden in dezelfde vijver vissen en raakvlakken hebben met elkaar. “Daarom is alles wat we aan kennis met elkaar kunnen delen handig. Wat mij betreft zou dit nog meer mogen gebeuren binnen de branchevereniging. Geven en nemen moeten daarbij in balans zijn. Want als je in deze branche werkt moet je het vermogen hebben om uit je concurrentieschulp te kruipen en met elkaar de branche omhoog te trekken. Bij klanten probeer ik er achter te komen wat er speelt en wat voor knelpunten er zijn. Misschien is zo’n proces voor de branchevereniging ook wenselijk. Dat we ons gezamenlijk afvragen wie we zijn en wat we met elkaar willen. Tenslotte kunnen we samen meer bereiken dan als we strijden tegen elkaar.”