Leverancier van totaaloplossingen eibe geeft graag speeladvies

Geplaatst op Posted in Interview, Nieuws

“Bij ons staat voorop dat we onze klanten speeladvies met meerwaarde geven.” Dat zegt Ben van Kralingen, directeur van eibe. Dit Zoetermeerse bedrijf levert speel- en sporttoestellen en verzorgt de complete aanleg van speelplekken. “En steeds vaker vragen gemeenten ons om burgers hierbij te betrekken.”

Bij het bedenken en vormgeven van speelplekken zorgt eibe voor een concept dat past bij de klant en de omgeving. Ben van Kralingen: “Onze speelconcepten sluiten aan bij de wensen van specifieke opdrachtgevers. Een school heeft andere behoeften dan een gemeente. Naast het doel van de opdrachtgever zorgen we ook voor een speelplek die is afgestemd op de locatie. Zo past in een groene omgeving een natuurlijke speelplek en kunnen we voor een wijk die bekend staat als de ‘schepenbuurt’ iets doen met dat specifieke thema.”

Productie eigen speeltoestellen, van hout tot kleurrijk staaleibe unique toren
Met een team van twintig medewerkers in Nederland maakt eibe mooie speelplekken in Nederland en België. “Ons Duitse moederbedrijf produceert zelf speeltoestellen en daarom kunnen we flexibel inspelen op de wensen,” zegt Ben van Kralingen. “Ons assortiment loopt uiteen van natuurlijk gevormd hout tot kleurrijk staal. Op basis daarvan richten onze adviseurs samen met de opdrachtgever passende speelplekken in, waarbij we ook ondergronden leveren en oude materialen verwijderen. We volgen actuele trends in de markt, zoals de combinatie sporten en spelen, beweeg- en leerpleinen en natuurlijk spelen. Een speelplek die ik zelf erg mooi vind is het avontureneiland in het Landal park Hof van Saksen, die sluit prachtig aan bij de luxe uitstraling van het park.”

Eigen toestel van de buurt bij burgerparticipatie
Steeds meer gemeenten willen dat burgers meedenken bij nieuwe speelplekken. “Regelmatig begeleiden we in opdracht van een gemeente zo’n bewonersparticipatietraject vanaf de start,” vertelt Ben van Kralingen. “We doen dan een speelwaarde-enquête in de buurt en vertalen de uitkomsten naar een ontwerp waar bewoners keuzes uit maken. Ook komt het voor dat een gemeente een mini-competitie opzet. Daarbij maken drie partijen een ontwerp voor een speelplek waaruit bewoners via een website mogen kiezen. Vanuit onze kennis kunnen we inwoners informeren over de voor- en nadelen van speelconcepten, sommige wensen passen nu eenmaal niet. Wat mensen waarderen is dat ze bij ons uit componenten zelf een toestel kunnen samenstellen zodat het echt een toestel van de buurt wordt.”

Branchevereniging is keurmerk
De directeur van eibe ziet het lidmaatschap van de branchevereniging als een keurmerk. “Alleen kwaliteitsbedrijven zijn lid van de Branchevereniging Spelen en Bewegen. Want daarmee geef je aan volgens de landelijke normen en regelgeving te werken.” Het moederbedrijf is voorzitter van de Duitse branchevereniging en eibe vervulde eerder in Nederland ook het voorzitterschap. Ben van Kralingen ziet vooral kansen in het benadrukken van het belang van spelen voor de maatschappij. “Spelen en bewegen is goed voor de maatschappij en heeft economische waarde. Het ontwikkelen van een landelijke speelnorm waar wij destijds aan bijdroegen is een project dat een bijdrage levert aan de markt als totaal. De landelijke speelnorm is gebaseerd op de Rotterdamse norm voor buitenspeelruimte. Als we op die manier dingen in beweging zetten is dat goed voor het spelende kind én de partijen in de markt.”