proludic-posthoorn

Frans ontwerp van speeltoestellen Proludic draait om sportief bewegen

Posted on Posted in Interview, Nieuws

“De kracht van het Franse ontwerp is dat onze toestellen vrolijk zijn en uitdagen tot veel beweging,” zegt Peter van Lanen, directeur van Proludic. Het bedrijf richt speel- en beweegomgevingen in voor alle leeftijden en voor mensen met en zonder beperking. “Wij zien een groeiende vraag naar maatwerk door recreatiebedrijven.”

De 24 medewerkers tellende Nederlandse vestiging van het Franse bedrijf Proludic is in 1999 in ons land gestart. Het bedrijf levert zeer uiteenlopende speel- en beweegomgevingen en doet vooral turnkey projecten, van plan tot oplevering dus. ” Wij waren de eerste leverancier die afstapte van het standaard design dat in de jaren ’90 gangbaar was,” vertelt Peter van Lanen. “Toen we de eerste speelplek inrichtten, bestempelden mensen die als kunstwerk. Ze dachten dat er niet gespeeld zou worden. Gelukkig zagen ze al snel dat de toestellen juist uitnodigen tot ongestructureerd en uitdagend spel. Dat is de kracht van het Franse ontwerp. Vanaf dat moment liepen we voorop en werd het ontwerp een onderscheidende factor.”

Trendy sporten aan de basisproludic-indoor
Aan de basis van het toestellen ontwerpidee staan dynamische, trendy sporten. “In Frankrijk is kitesurfen bijvoorbeeld populair, maar niet iedereen kan die sport zomaar doen. Om wel die spannende sensatie te kunnen beleven heeft Proludic bewegende en draaiende elementen ontwikkeld. Zo is er een toestel waar je met z’n tweeën op staat en al bewegend probeert de ander er af te werken. Dit vergt inspanning, slimheid en concentratie. Het spelen prikkelt lichaam en geest en zonder het te merken ben je eigenlijk aan het sporten. Onze toestellen passen dus ook goed in de trend van urban sports en calisthenics.”

Maatwerk bij Robin Hood speelplek
Het valt de directeur op dat vooral recreatiebedrijven vaker om maatwerk vragen. “Organisaties willen unieke speelplekken op hun terrein. Naast het ontwikkelen van  nieuwe productconcepten hebben we de afgelopen 25 jaar aanzienlijke ervaring opgedaan in het leveren van maatwerk. Daarbij bepaalt de opdrachtgever zaken als de structuur, vorm, grootte, speelwaarden, kleur en thema. Onze eigen landschapsarchitect neemt daarbij de omgeving mee in het ontwerpproces en creëert een passende interactie tussen de toestellen en omgeving. Het zijn prachtige projecten om te doen. Zo hebben wij onlangs bij Camping Rucphen een grote speelplek opgeleverd die geïnspireerd is op Robin Hood.” Ook heeft Proludic een aparte catalogus voor spelen met een beperking. “Ik vind zelf het onderdeel zandfabriek leuk. Dat is een parcours om zand te transporteren. Aan een kant is dat verhard zodat er een samenspel kan ontstaan tussen mensen zonder een beperking en mensen in een rolstoel.”

Betere invulling speelplek door burgerparticipatie
Proludic heeft verschillende burgerparticipatietrajecten begeleid, van inventarisatie tot uitwerking. “Het is een hele goede zaak omdat de speelplek een invulling krijgt die beter aansluit bij de buurt,” vindt Peter van Lanen. “Onze voorkeur gaat uit naar participatietrajecten boven mini-competities. Bij eerstgenoemde zijn wij vanaf de start betrokken en kunnen de buurt vanuit onze expertise ondersteunen. Bij mini-competities doen een paar bedrijven in een flitsende vormgeving speelplek voorstellen. Zij maken daar flinke kosten voor, wat uiteindelijk ten koste gaat van de speelplek. Het leidt ook niet per se tot een goede speelplek omdat mensen veelal kiezen voor het mooiste plaatje en niet voor de juiste speelwaarden. Dit is enorm jammer.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de basis
Ook in de bedrijfsvoering heeft participatie een belangrijke plek bij Proludic. “We nemen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) serieus, zowel op het vlak van producten als op sociaal vlak. In alle bedrijfsactiviteiten nemen we MVO mee. Zo hebben wij diverse milieucertificaten, zoals ISO en PEFC/FSC duurzaam bosbeheer, en zijn onze producten duurzaam. Ook willen we onze bijdrage leveren aan de maatschappij en werken we bijvoorbeeld met mensen die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben.”

Lidmaatschap branchevereniging is kwaliteitsgarantie
Het bedrijf is lid van de Branchevereniging Spelen en Bewegen omdat zij het belangrijk vindt om een ingang te hebben naar de politiek. “Op deze manier kun je als branche een stem hebben en kunnen we als leveranciers spelen goed op de kaart zetten. Ook is het goed om elkaar van tijd tot tijd te zien en informatie uit te wisselen over spelen en bewegen. De bedrijven die lid zijn vertegenwoordigen een bepaalde kwaliteit. Het lidmaatschap van de branchevereniging kun je gerust zien als een kwaliteitsgarantie.”