Foto Michiel van Campen

Buiten spelen, daar krijg je energie van!

Posted on Posted in Nieuws

Buiten spelen, leuk! Na een tijdje binnen zitten fris je daar als kind weer helemaal van op. En niet alleen als kind, ook als ouder of vakkracht, toch? En wat mooi is: buitenspelen is één van de meest duurzame activiteiten die ik kan bedenken!

– Deze column van voorzitter Michiel van Campen is geplaatst in KindVak Magazine, editie maart 2024 – 

Als je duurzaamheid betrekt op de speelplek, dan kun je kijken hoe de speelplek is ingericht en aangelegd, en met welke materialen. En hoe kinderen daar komen: lopend, op de fiets, met openbaar vervoer of met de auto. De duurzaamheid van de inrichting en aanleg, daarmee zijn de leden van onze branchevereniging bezig, elk voor hun eigen producten, processen en materialen. En de bereikbaarheid en het stimuleren van duurzaam vervoer ernaartoe: ook de aandacht daarvoor is belangrijk.

klauteren en rennenHet is mooi als je als ouders van kleine kinderen de ‘luxe’ hebt ze op de fiets of lopend naar school of opvang te kunnen brengen. Of als kinderen die iets groter zijn, zelf met de fiets of lopend er naartoe kunnen gaan. En anders is het mooi als de school of de opvang af en toe met de kinderen ergens naartoe kan lopen of fietsen, om buiten te spelen of te gymmen of zwemmen. Lopen en fietsen is duurzaam en gezond. En jong geleerd is oud gedaan.

En dan het spelen zelf: dat kun je niet teveel doen, uit oogpunt van duurzaamheid! Hoe meer kinderen buiten spelen, hoe duurzamer het is. Want met het spelen zelf verbruik je niets. En het levert héél veel op: de ervaring van het buiten zijn, het genieten van lekker buiten zijn.  Verstoppertje spelen, ‘koken’ met zand en water, of gewoon chillen. Rennen, touwtje springen en klauteren, of rijden op een driewieler of step.

Meestal geldt: de duurzaamste energie is de energie die je bespaart en dus niet gebruikt. Maar als het gaat om buiten spelen en bewegen, dan geldt eerder het omgekeerde: hoe meer energie je gebruikt, hoe beter! Want de enige energie die buitenspelen gebruikt, is de energie van de kinderen zelf! En met het oog op gezond opgroeien en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl en een gezond gewicht kan dat nooit teveel zijn. Buitenspelen, dat geeft je energie! Dus hoeveel duurzamer wil je het hebben!!!