Special Olympics Berlijn 2023 team NL laatste dag

Alle deelnemers aan de Special Olympics zijn ooit kind geweest!

Posted on Posted in Nieuws

Het grootste sportevenement van 2023 begint op 17 juni in Berlijn: de Special Olympics World Games. Tot en met 25 juni bieden deze Games een podium aan ruim 7.000 sporters – allen met een verstandelijke beperking – uit 190 landen. Zij worden begeleid door 3.000 coaches en 5.000 officials, ondersteund door 20.000 vrijwilligers en toegejuicht door minstens 500.000 toeschouwers! Zelf ben ik nauw betrokken als bestuurslid van de Special Olympics Nederland.

– Deze column van voorzitter Michiel van Campen is geplaatst in KindVak Magazine, juli editie 2023 – 

Vanuit Special Olympics Nederland doen 55 Nederlandse sporters mee, in 12 takken van sport: atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, hockey, inline skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen en zwemmen.

Al deze sporters zijn kind geweest. Zij hebben het geluk gehad, dat ooit hun sportieve talent is opgemerkt. En dat zij dit met begeleiding en training verder hebben ontwikkeld. Niet ieder kind heeft zoveel sportief talent, maar ieder kind verdient het wél zich volop te kunnen ontwikkelen. Verstandelijk of lichamelijk beperkt, of niet.

Special Olympics Nederland heeft de missie sport voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren, zodat zij de kans krijgen om zich te ontwikkelen, plezier te beleven, moed te tonen en dit te delen met hun naasten. Voor het fysieke, mentale en sociale welbevinden van de sporter. En voor een positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking als volwaardige burgers van onze samenleving.

Om dezelfde redenen pleit ik ervoor ook het buiten spelen te stimuleren voor kinderen met een verstandige beperking. Natuurlijk zijn er tussen spelen en sporten belangrijke verschillen; sport heeft vaste regels en staat onder leiding van volwassenen; bij spelen bepalen kinderen zelf de regels en wat ze doen. Maar mijn overtuiging is dat plezier in sport voortkomt uit spelen en bewegen: het eerste bewegen van kinderen is immers spelen. Alle ontwikkeling van kinderen, fysiek, emotioneel, cognitief en sociaal, verloopt via spelen en vooral buiten spelen.

Zo bekeken zijn alle speelplaatsen een kweekvijver van talent. Kinderen die de kans krijgen te spelen, kunnen zich ontwikkelen, plezier beleven, de moed tonen hun grenzen te verleggen. Trots zijn op wat ze durven en kunnen, en hun trots en plezier delen met elkaar en de mensen die voor hen zorgen en van hen houden. Zeker ook kinderen met verstandelijke beperkingen verdienen die kans. Kijk maar naar die toppers op de Special Olympics!

Special Olympics Berlijn 2023 team NL

Bron foto’s:

  • https://specialolympics.nl/evenementen/world-games-2023-berlijn/
  • https://specialolympics.nl/blog-25-juni/