Buitenlesdag

13 april 2021 is het weer de Nationale Buitenlesdag!

Posted on Posted in Nieuws

Tijd om de frisse buitenlucht op te zoeken en als klas samen in beweging te komen!
Het is al langer bekend: frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke en groene omgeving zijn goed voor kinderen. Buitenles krijgen is niet alleen goed voor hun fysieke en mentale gezondheid. Het helpt ze ook met concentreren. Daarnaast biedt het leerkrachten de mogelijkheid om de natuur dichter bij de kinderen te brengen en te betrekken bij het lesprogramma. Jantje Beton en IVN Natuureducatie hebben daarom de Nationale Buitenlesdag in het leven geroepen: https://buitenlesdag.nl/.

Als Branchevereniging Spelen & Bewegen juichen we dit initatief toe: (buiten) bewegen is leren!
Wij zijn overtuigd van de positieve effecten die buitenlessen hebben op de kinderen. Op de website over de Buitenlesdag en van IVN zijn interessante onderzoeksrapporten te vinden, die veel voorbeelden geven van het effect van bewegen. Buiten bewegen stimuleert lichaam en geest, en dat zonder blikje vol suikers. Wij zien buitenles als een laagdrempelige manier om met kinderen naar buiten te gaan. De natuur in, of de kinderen op het schoolplein laten oefenen met de leerstof, of nieuwe spellen en mogelijkheden aanleren.

Ook groen heeft een positief effect op leren en bewegen
Uit de onderzoeksrapporten blijkt verder dat natuur en groen goed zijn voor het welbevinden en de gezondheid van kinderen. Ook planten in de klas en groen op het schoolplein. In een artikel op nu.nl pleit IVN voor vergroening van de 80% van de schoolpleinen die nog een ‘stenen woestijn’ zijn. Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam zorgt een groen schoolplein voor betere concentratie na de pauze, creatief spelen en minder pestgedrag en is het geschikt voor buitenles. Wij als branchevereniging zijn natuurlijk voorstander van gevarieerde, goed ingerichte schoolpleinen. Schoolpleinen met voldoende groen, waar de kinderen veel mogen spelen en leren. Maar we zijn ervan overtuigd dat elk schoolplein, groen of niet, kansen biedt voor buitenlessen.

Daarom roepen wij alle leerkrachten op naar buiten te gaan op Nationale Buitenlesdag
Heb jij al een leuk en uitdagend lesprogramma bedacht voor jouw klas?