SNK Outdoor speel- en sportplaatsen is het ontwerpbedrijf van zoon Stan en vader Kees Krijnen
Stan vertelt over hun familiebedrijf, gevestigd in het Brabantse Aarle-Rixtel, ruim drie jaar in bedrijf. In het begin richtte SNK zich op advies en ontwerp van buitenprojecten in de breedste zin van het woord. Vóór de oprichting van SNK had Kees al geruime tijd een aannemersbedrijf voor bestrating en grondwerk. Bij veel van de opdrachten liep Kees tegen fouten aan in de plannen, waardoor deze niet altijd uitvoerbaar waren. Denk aan plannen waarbij bijvoorbeeld geen rekening was gehouden met de riolering. “Dat kan anders”, dachten Kees en Stan Krijnen, en SNK werd opgericht.
Kant-en-klare, uitvoerbare plannen zijn het voornaamste product van SNK
“Een klant kan in elke fase van een project bij ons aankloppen. Van het maken van plannen tot het begeleiden van de realisatie. Maar ons voornaamste product zijn uitvoerbare plannen. We maken een schetsontwerp, een technische tekening en een offerte-uitvraag. Ons doel is om een totaalpakket te maken waarmee de klant zó naar een aannemer kan gaan.” Stan en Kees zijn beiden adviseur-ontwerper. Kees heeft veel praktijkervaring vanuit de aannemerij en is goed thuis in beplanting, met een opleiding als landschapsarchitect. Hij is heel creatief en praktisch. Stan doet veel ramingen, checkt budget en wensen en werkt tekeningen uit in begrijpelijke taal. Wel zo makkelijk.
Onder de huidige naam richt SNK zich sinds anderhalf jaar specifiek op speel- en sportplaatsen
Het bedrijf kreeg veel opdrachten voor het ontwerpen van speelplaatsen, onder meer van scholen. Kees en Stan haalden hier zoveel voldoening en plezier uit, dat ze besloten zich in speel- en sportplaatsen te specialiseren. Stan praat er bevlogen over: “In anderhalf jaar hebben we al heel veel opgebouwd aan kennis en aan mensen die we hebben leren kennen. Ik vind het echt ontzettend leuk om samen met mijn vader dit bedrijf op te bouwen. Het is een gezamenlijk avontuur, samen pionieren. Het is mooi van ‘niets’ iets te zien worden. En dat mensen echt blij zijn met het eindproduct. Als ik zie wat we in die tijd al hebben gerealiseerd, dan ben ik daar best trots op!”
SNK legt bij het adviseren en ontwerpen veel nadruk op de communicatie met klant en omgeving
“We maken plannen echt sámen met de klant. Wij zeggen dat we ‘samen bewegen naar een beter plan’. Daarvoor verwoorden we het technische verhaal in duidelijke “Jip-en-Janneke”-taal. Pas dan kun je goed checken bij de klant: past het echt bij jullie en bij de gebruikers?”, aldus Stan.
Dankzij 3D-visualisatie gaat het gesprek écht over het ontwerp zelf
“Wij willen niet bezig zijn met uitleggen wat er op een plattegrond te zien is (‘is dat een schommel?’), maar we willen met de klant en zijn omgeving een gesprek over het ontwerp zélf.” Bij de wat grotere projecten gebruikt SNK daarvoor vaak 3D-visualisatie. Stan legt uit dat je daarmee het ontwerp – een technische plattegrond – omzet in een virtuele omgeving, zoals die van een computerspel. Dan kun je naar het ontwerp kijken alsof het een foto of film is. Je kunt er mensen in laten rondlopen en je kunt er zelfs ‘doorheen vliegen’. Stan: “Je krijgt dan heel andere gesprekken, want mensen zien de schommel en kunnen dan vragen: ‘Waarom staat die schommel dáár en niet dáár?’ Of: ‘Ik had verwacht dat het meer heuvelachtig zou zijn’, of: ‘Ik had verwacht dat er meer speeltoestellen in zouden komen.’ En dan kun je het echt over het ontwerp zélf hebben.”
Tegelijk met de naamswijziging is SNK lid geworden van Branchevereniging Spelen & Bewegen
“We wilden mensen en bedrijven in de branche leren kennen en te weten komen wat er speelt. En als het gaat om meer speelruimte: samen heb je een veel grotere stem dan als bedrijf alleen. Er is draagvlak nodig voor goede speelruimte”, vertelt Stan. “Te vaak is er weinig budget en geen prioriteit.”
De thema’s inclusiviteit en klimaatadaptatie ziet Stan als belangrijke thema’s voor speelruimte
“Het inrichten van goede speelruimte staat voorop. Het is de kunst om de ruimte zo in te richten, dat iederéén er kan spelen. Daarnaast worden steeds vaker thema’s zoals klimaatadaptatie gekoppeld aan de speelruimtes. Door onze achtergrond kunnen we ervoor zorgen dat deze thema’s succesvol gekoppeld kunnen worden. Niet alleen hoe je water snel kunt afvoeren als er veel regen valt in korte tijd, maar ook hoe je verdroging voorkomt en voor voldoende schaduw zorgt.”
Stan ziet kansen voor de branchevereniging in meer saamhorigheid en onderlinge samenwerking
“Ik zie veel kwaliteit bij de individuele bedrijven”, zegt hij. “De branchevereniging gaat voor meer speelruimte. Als leden van de branchevereniging faciliteren we vervolgens dat die ruimte zo optimaal mogelijk past bij de gebruikers. Maar”, vervolgt Stan, “door te sparren en samen te werken kom je tot het beste ontwerp. Ik zie een positieve ontwikkeling, het gebeurt al, maar we zouden dat veel meer moeten doen. Door als verschillende leveranciers en ontwerpers samen te werken met de klant, kun je de speelruimte die er is nog veel beter invullen.”