Foto Michiel van Campen

Sneeuwpret maakt gelukkig – en dagelijks buiten spelen ook!

Posted on Posted in Nieuws

De sneeuwpret lijkt alweer een eeuwigheid geleden als u dit leest. Maar weet u nog hoe heerlijk het was, die week in februari waarin Nederland wit kleurde en we massaal het ijs op konden? Ik zag volwassen mannen en vrouwen die in de sneeuw speelden, oer-Hollandse plaatjes met ijs, schaatsers en molens, en vaders en zonen die ijshockeywedstrijden tegen elkaar speelden. Dit alles had één ding gemeen: jong en oud ontdekte weer hoe heerlijk het is om naar buiten te kunnen! Een feest, zeker in deze onzekere Covid-tijden met lockdowns en een avondklok. We ontdekten dat het ons energie en plezier geeft dingen samen te doen. En dat buiten bewegen ons gezonder, vitaler en gelukkiger maakt.

– Deze column van voorzitter Michiel van Campen is geplaatst in nummer 1 (2021)  van het magazine BuitenSpelen –

Deze Covid-tijd heeft ons ook geleerd dat we veel minder bevattelijk zijn voor infecties en virussen als we gezond zijn. Simpelweg omdat we dan over meer weerstand beschikken. De cijfers liegen helaas niet: mensen met significant overgewicht zijn kwetsbaarder voor het virus. De  aloude  wijsheid ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaat dus ook hier weer op. En we ervaren allemaal momenteel wat een overbelast zorgstelsel onze samenleving kost.

Het is om die reden dat het huidige  kabinet, nu demissionair, vol heeft ingezet op het belang van preventie. Dit resulteerde in de ondertekening van het Preventieakkoord in 2019, onder leiding van staatssecretaris Blokhuis. In het Preventieakkoord spraken overheden, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere stakeholders gezamenlijk af te gaan werken aan een gezonder Nederland. Afspraken werden gemaakt rondom gezonde sportkantines, het tegengaan van tabak, alcoholpreventie, en ook over het gezonder en leefbaarder maken van de woonomgeving. Hierbij is ook expliciet aandacht gegeven aan het stimuleren van speelmogelijkheden voor ieder kind in zijn of haar directe woonomgeving. Dit is belangrijk, want naast ‘voorkomen is beter dan genezen’ is er een ander belangrijke wijsheid: ‘jong geleerd is oud gedaan’. Kinderen die op jonge leeftijd al veel bewegen, zullen dit op latere leeftijd ook blijven doen. Met alle gezondheidsvoordelen van dien.

Er komt een nieuw kabinet en dus een nieuw coalitieakkoord. Het Preventieakkoord was een mooie stap, maar slechts het begin van het proces naar een gezonder Nederland.

Als Branchevereniging Spelen & Bewegen roepen we alle politieke partijen dan ook op vol in te zetten op voortzetting van het preventiebeleid. Gezond leven maakt ons gelukkiger en het kost de schatkist een stuk minder: een win-win situatie.

Hierbij verdient de ontwikkeling van speelmogelijkheden in hun eigen buurt voor de jongste jeugd wederom speciale aandacht. Zodat kinderen niet alleen tijdens een prachtige sneeuwweek buiten kunnen spelen, maar ze in ieder jaargetijde op elk moment van de dag in hun eigen omgeving buiten plezier kunnen hebben. Dat maakt ze gezonder, vitaler en vooral gelukkiger!