velosolutions-pump-track-mixed-4

Velosolutions Benelux bouwt met passie aan pumptracks en mountainbikeroutes

Posted on Posted in Interview, Nieuws

Voor alle wielen

Tim Smit, oprichter en directeur van Velosolutions Benelux, legt met enthousiasme uit wat hij zo mooi vindt aan pumptracks. “Pumptracks zijn geschikt voor alles wat wielen heeft: loopfietsjes, stepjes, inlineskates, skates, gewone fietsen, BMX-, mountainbikes, rolstoelen. Het leuke eraan is dat een pumptrack daardoor voor een hele brede doelgroep en van jong tot oud geschikt is; zeg van 2-3 jaar tot 65.” Zijn bedrijf legt ook mountainbikeroutes aan, maar is vooral van pumptracks bekend.

velosolutions-pump-track-bike-pro-5_verkleind Voor wie nog nooit een pumptrack heeft gezien: pumptracks zijn kronkelige asfaltcircuits vol heuveltjes en kommen, om speels-sportieve rondjes te rijden ‘op wielen’. Tim geeft nadere uitleg: “Voor het ontwerp van een pumptrack is veel mogelijk, zo zorgen we vaak dat er een afgescheiden deel is voor de allerkleinsten. Daarnaast ontwerpen we het circuit voor de oudere gebruikers  zodat snelle en minder snelle gebruikers elkaar niet voor de voeten rijden. De baan is minimaal 2 meter breed; breed genoeg om elkaar in te halen. Beginnende gebruikers rijden over alle heuvels en door alle kommen Meer geoefende gebruikers gaan springen. Nog meer ervaren gebruikers slaan hele bulten over. En voor echte experts kunnen we ook nog extra elementen in de pumptrack plaatsen.”

 

Van mountainbiken naar pumptracksvelosolutions-trails-lauterbrunnen-2_verkleind

Velosolutions Benelux heeft sinds april dit jaar in Eindhoven een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw, waar Tim en zijn collega’s Debbie (projectleider en communicatiestrategie), Emile (projectleider uitvoering en planner), Maxime (projectondersteuner en inspecties) en Annet (administratie & HR) regelmatig samenkomen. De meesten van het team werken echter buiten het kantoor. Het team bestaat in totaal uit z‘n 30 mensen. Tim, als directeur, houdt zich bezig met het professionaliseren van de bedrijfsprocessen, veiligheid op de bouwplaats, mensen aannemen, ondersteunen bij offertes en aanbestedingen en met het projectmanagement van de grotere projecten

Tim is sinds 2010 actief met zijn bedrijf en is zich in 2012 volledig op pumptracks gaan richten. Het idee ontstond in de Alpen, waar in de zomer de skiliften worden ingezet voor mountainbikers. Het viel op, dat bijna elk dorp daar een pumptrack had. Voor kleine kinderen een mooie buitenspeelplek. En voor volwassenen een goede plek om hun techniek op de fiets bij te schaven. Een in Nederland nog onbekend fenomeen! Het idee was geboren de pumptrack hier te introduceren als buitenspeelplek. 

 

Pumptracks aanleggen in Nederland

De technische kennis daarvoor moest uit het buitenland komen. Om te beginnen kwam er een mobiele pumptrack van Tsjechische makelij, waarmee evenementen werden georganiseerd. Met de wens en als nevendoel opdrachtgevers te vinden voor de aanleg van vaste pumptracks. Een paar jaar lang werkten ze zo aan de bekendheid van het fenomeen pumptrack. Het viel niet mee gemeenten te overtuigen van deze nieuwe beweegmogelijkheid, die zich in Nederland nog niet had bewezen.

DCIM100MEDIADJI_0665.JPGEind 2014 verkreeg Tim de kennis en kunde voor het aanleggen van geasfalteerde pumptracks door partner te worden van het Zwitserse bedrijf Velosolutions. Volgens de werkwijze van dit bedrijf legde zijn bedrijf als Velosolutions Benelux de eerste geasfalteerde pumptrack in Nederland aan! Dat was een mijlpaal: vanaf dat moment kon Tim medewerkers van gemeenten meenemen naar een pumptrack en ze zelf laten ervaren hoe uniek deze speelvoorziening is. Vanaf toen nam het aantal opdrachten jaarlijks sterk toe.

Inmiddels liggen er in Nederland al bijna 70 pumptracks van Velosolutions Benelux. En in totaal tachtig à honderd, schat Tim, want concurrentie is er inmiddels ook. Al zijn er volgens hem niet veel bedrijven die de nodige, specifieke kennis in huis hebben. Zijn opdrachtgevers zijn voor 90% gemeenten en voor de overige 10% recreatiebedrijven. De evenementen zijn ondergebracht bij een partner. En ook op de Belgische markt is een zelfstandige partner actief: Velosolutions België.

Waar hij trots op is? Daar hoeft Tim niet lang over na te denken: “Dat het gelukt is pumptracks te introduceren in Nederland! En daaraan gekoppeld: op het team dat dit met mij voor elkaar heeft gekregen. Dat zij ook zo enthousiast zijn, het al die tijd met me hebben uitgehouden en het niet hebben opgegeven!”

 

Meer mensen buiten in beweging

Capfun de Pekelinge 2_verkleindDe missie van Velosolutions Benelux is om zoveel mogelijk mensen buiten in beweging te krijgen. Ook de brede doelgroep van de pumptrack past daar wel bij. “Je hoeft er geen speciale, dure aanschaf voor te doen. En je hebt er geen lidmaatschap voor nodig. Het is geschikt voor alle wielen.” Ook voor alle rolstoelen? Jawel, maar niet zonder meer, blijkt uit het antwoord van Tim. “De gewone pumptracks zijn vooral voor sportrolstoelen geschikt. Met een ‘gewone’ rolstoel heb je wel begeleiding nodig om erop te kunnen.” Velosolutions Benelux werkt sinds vorig jaar samen met de Bibian Mentel Foundation aan het aanleggen van inclusieve speelplaatsen, zo vertelt Tim. Met speeltoestellen én een pumptrack. Eén die speciaal is doorontwikkeld om er zonder begeleiding met een gewone rolstoel op te kunnen.

Spelen en bewegen in het algemeen mag voor Tim veel meer politieke aandacht krijgen en meer budget van gemeenten. Niet alleen de pumptracks. “Ik zag op de BMX-kinderfeestjes die ik 12 jaar geleden organiseerde zo vaak kinderen met een motorische achterstand! Kinderen die maar met moeite op een fiets bleven zitten.” Inmiddels vader van twee jonge kinderen ziet hij, hoe goed bewegen en veel buiten spelen hen doet. Tim zag berichten van de branchevereniging Spelen & Bewegen. “Sowieso ben ik van het samenwerken; samen kom je verder. Er is speelarmoede, bewegingsarmoede, met risico’s voor de gezondheid. Dat vind ik heftig! Door het lidmaatschap van de branchevereniging wil ik graag bijdragen aan het ondersteunen en groter maken van deze branche.”