BOAS 001

Van speeltorens tot speelzand; kwaliteit van BOAS zorgt voor speelplezier

Posted on Posted in Nieuws

“Kom ik langs een door ons gemaakte speelplek waar veel kinderen spelen of een gesleten oploop is te zien, dan ben ik tevreden!” aldus Carlo Haveman van BOAS. Het hele gezin Haveman is actief bij het familiebedrijf en richt zich op het leveren van een breed palet aan producten. Waaronder de kwalitatief hoogwaardige speeltoestellen van Kaiser & Kühne.

Strategie van verbreding
Grote speelcombinaties zoals speeltorens, dat is een van de specialiteiten van BOAS. “Wij hebben al diverse speeltorens geplaatst in recreatieparken, zoals bij Toverland in Sevenum, Attractiepark Slagharen, Avifauna in Alphen aan den Rijn,” zegt een trotse Carlo Haveman. “Deze Duitse speeltoestellenlijn bevat veel RVS, maar ook hout.” In de loop van de jaren heeft BOAS gekozen voor een strategie van verbreding en biedt nu ook van diverse andere fabrikanten toestellen aan. Zoals Kindt (natuurlijk spelen), RUNGE (parkmeubilair), Sandmaster (zandreiniging), het Franse Sport Nature (multisportvelden en skatevoorzieningen) en de Berliner Seilfabrik (speelnetten).

Bedrijf is levenswerkALBLASSERDAM (11)
Dat grote aanbod was er nog niet toen directeur Henk Haveman het bedrijf in 1994 als eenpitter startte. “BOAS staat voor Bemiddeling, Organisatie en Advies Speelplaatsen. Mijn vader begon voor zichzelf na bij diverse bedrijven in de speelbranche te hebben gewerkt,” vertelt Carlo Haveman. “Het bedrijf werd een succes en inmiddels werken alle vier onze gezinsleden bij BOAS. We werken veel samen, maar hebben diverse taken verdeeld. Zo is Henk directeur (en organiseert de gehele uitvoering), doet mijn moeder Tineke de administratie en boekhouding, ben ik bezig met verkoop, projectmanagement en tenders en doet mijn broer David onder andere marketing, ontwerp en verkoop binnendienst. Ons bedrijf is dus echt ons levenswerk.”

Lat hoog bij gemeentelijke opdrachtgevers
Het bedrijf werkt vooral veel voor gemeenten. “Wij hebben raamcontracten met verschillende grote steden. Bij gemeentelijke opdrachtgevers ligt de lat hoog. We investeren in certificering, milieumanagement en circulair gebruik om goed aan hun eisen te kunnen voldoen. Verder willen gemeenten graag dat burgers meedenken bij speelplekken. Wij hebben hiervoor de juiste software om goeie en duidelijke presentaties te kunnen maken. Met de gebruikte software kunnen kinderen ook zelf een toestel samenstellen. Dat maakt een speelplek natuurlijk heel eigen en daarom is dat een groot succes.”

Speelwaarde en prijs-kwaliteitverhouding goed
Mooie speelplekken opleveren waar het bedrijf trots op kan zijn, dat is de ambitie. “Elke speelplek die veel wordt gebruikt is in principe geslaagd,” zegt Carlo Haveman. “Maar iets aparts maken is altijd leuk. Zo hebben we in Den Haag een toestel gebouwd op basis van een tekening van een tekenwedstrijd; een boogbrug in regenboogkleuren. En in Scheveningen bouwden we recent een grote speelboot vlak bij de visafslag, dus passend in de omgeving waar deze kinderen opgroeien. Bij de aanleg letten we er op dat er genoeg variatie is en de plek geschikt is voor alle leeftijdsgroepen. Daarbij staat kwaliteit voorop, alles moet technisch goed in elkaar zitten zodat kinderen zich niet bezeren omdat er onderdelen los zouden gaan zitten of er slijtage is. De speelwaarde en de prijs-kwaliteitverhouding moeten goed zijn.”

BRIELLE 086Werkkleding en bergschoenen aan
BOAS is betrokken bij alle projecten en werkt met een vaste groep onderaannemers. “Deze aannemers, groeninrichters, technici en ontwerpers moeten voldoen aan de eisen die onze opdrachtgevers stellen, zoals op het vlak van certificering. Omdat wij graag zelf betrokken zijn heb ik afgelopen maand mijn werkkleding en bergschoenen aangetrokken voor de plaatsing van een Dukdalftoren in Duinrell. Dit imposante bouwwerk van 23 meter hoog staat midden op het speelterrein en moest met zorg geplaatst worden. Zeer indrukwekkend! Vanaf het hoogste punt kun je het hele park zien, tot aan de glijbanen van het Tikibad toe.”

Optreden als collectief
Het bedrijf is al sinds de oprichting lid van de Branchevereniging Spelen en Bewegen. Carlo Haveman is positief over de ontwikkelingen van de laatste twee jaar. “Met de leden hebben we onderling informatie kunnen uitwisselen, bijvoorbeeld bij de ontwikkelingen rondom PAK’s en kunststof tegels. Zo zorgen we ervoor dat we allemaal hetzelfde verhaal aan onze klanten vertellen. Waar ik als klein bedrijf nog wel eens zorgen over heb, is dat alle leden van de vereniging profijt moeten hebben van stappen die de vereniging neemt. Wat mij betreft moeten we meer optreden als collectief. Ik hoop dat de branchevereniging blijft inzetten op kennisontwikkeling en -verspreiding en zo de naamsbekendheid steeds verder uitbreidt. Het zou fijn zijn als mensen het lidmaatschap van de vereniging zien als een keurmerk.”