Speeltoestel speeltuin Vrouwenhof

Speeltuin Vrouwenhof in hartje Roosendaal

Posted on Posted in Interview

“Speeltuin Vrouwenhof is uniek : bijna anderhalf hectare groot, in hartje Roosendaal,”
zo vertelt bedrijfsleider Maarten van Walsum.  De locatie draagt beslist bij aan het succes van de goed bezochte  speeltuin.  “Roosendaal heeft 80.000 inwoners en dan zijn er nog de randdorpen. Wat kun je buiten doen? Naar de speeltuin! Er zijn veel kinderen die in de buurt wonen, een abonnement nemen (€ 22,50) en heel vaak komen.” En ook veel kinderen kopen losse kaartjes (€3,50); die zijn per dag vaak in de meerderheid. Alleen kinderen tot en met twaalf jaar betalen entree. “We hopen dat de volwassenen iets te drinken kopen op het terras.”

Vrouwenhof is een particuliere speeltuin, anders dan de meeste speeltuinen
Aanvankelijk was speeltuin Vrouwenhof eigendom van de gemeente Roosendaal, maar die zag hem als een kostenpost en wilde er graag een ondernemer op. De nieuwe, huidige eigenaar is de eenmanszaak die ook binnenspeeltuin Joepie in Breda heeft. Maarten van Walsum is daarbij al twintig jaar in dienst. “In 2005 hebben we getest of speeltuin Vrouwenhof voor ons interessant was. En in 2006 hebben we de speeltuin overgenomen.”

Er komen jongens en meisjes van alle leeftijden tot en met twaalf jaar
“Dat is de leeftijd waarop we ons richten. Je ziet dat brugklassers  van dertien de weg nog wel weten te vinden, die komen dan gratis spelen, maar oudere kinderen komen eigenlijk niet.”  Ze registreren wel de bezoekersaantallen, niet de leeftijd en het geslacht, maar Maarten ziet geen verschil tussen de aantallen jongens en meisjes.

vrouwenhofEr zijn voor alle leeftijden genoeg speeltoestellen
Bij elkaar zijn het er meer dan dertig. Een greep uit de speeltoestellen: een hoge glijbaan, schommels, een airtrampoline, een voetbalveld, en wipkip, een familieschommel, een kabelbaan, een zandbak met een wateropstelling, klimtoestellen, klimspinnenwebben, een balkenparcours, een ouderwets klimrek, twee klimtoestellen voor kleinere kinderen, vlak voor het terras, zodat de ouders er goed zicht op hebben. Kinderen die dat van hun ouders mogen, mogen ook zonder volwassenen komen spelen. En er gelden geen leeftijdsgrenzen voor de toestellen. “Als je er zelf niet op kunt komen, dan is het niet voor jou geschikt. En kun je er wel op komen, dan durf je het meestal ook wel.”

Op een zelfgemaakte heuvel na is de ondergrond vlak, met vooral veel gras en verder zand
Die heuvel is een verhoging die ze zelf hebben aangelegd, met daarin kruiptunnels en bovenop de heuvel een glijbaan en een klein klimparcours. “Daar waar valdemping nodig is, hebben we wit zand tot 40 cm diep. En op sommige plaatsen, waar het vanwege het beheer makkelijker is, daar hebben we ook zand; daar hoef je niet met de grasmaaier bij.

“Ik kan niet merken, dat er speeltoestellen zijn, waarvoor de kinderen speciaal komen,”
antwoordt Maarten desgevraagd. “Ik had graag willen zeggen dat ze speciaal voor de airtrampoline kwamen… Maar toen die er helaas een tijdje uit lag, bleven de kinderen gewoon komen… Met zoveel toestellen is er altijd wel genoeg te spelen. ”

Kinderen vanaf 7 à 8 jaar komen en gaan vaak zelf
Zij mogen vaak al zelf op de fiets hierheen, of de ouders zetten ze af bij de poort en halen ze weer op. Op vrije dagen spelen de meeste grotere kinderen twee à tweeënhalf uur, maar er zijn er ook wel die vier uur blijven. Kleinere kinderen spelen vaak een uur of anderhalf uur. Buiten de vakanties komen veel kinderen na schooltijd spelen. Er zijn meerdere basisscholen in het centrum van Roosendaal, die samen goed zijn voor wel 800 kinderen.

De speeltuin is goed bereikbaar met de fiets – en parkeren is helaas niet gratis
Maarten beoordeelt de weg naar de speeltuin als voldoende verkeersveilig voor kinderen die lopend komen of op de fiets. “De speeltuin ligt aan een doodlopende weg. Iedereen die hier komt,  weet dat hier kinderen lopen en fietsen en rijdt voorzichtig.” Een nadeel van de locatie is dat je overal in de buurt moet betalen voor parkeren. “Dat is voor een aantal mensen wel een probleem.”

koffie-met-taart-Vrouwenhof

De volwassenen kunnen in de speeltuin zitten kletsen en wat  eten en drinken
Er zijn 70 terrastafels en 30 parkbanken en 6 picknicktafels verspreid over de speeltuin. En een heleboel oude terrasstoelen, die mensen kunnen verslepen. Zo kunnen ze zelf weten waar ze gaan zitten. “Aan het einde van de dag doen we altijd een rondje stoelen ophalen en zetten we ze recht, zodat het er voor de volgende dag weer ordelijk uitziet.”  Er is WiFi. Dat is wel belangrijk voor de kinderen die al een mobiele telefoon hebben, want die hebben meestal geen onbeperkte hoeveelheid data. “Maar het is ook weer niet zó belangrijk, dat we overal goede dekking moeten hebben,” vertelt Maarten. Veel volwassenen spreken met elkaar af in de speeltuin. Die zitten gezellig te kletsen  en hebben geen WiFi nodig!

De speeltuin heeft sinds kort een pannenkoekenrestaurant  om ook in de winter open te kunnen
Het pannenkoekenrestaurant bedient het terras en heeft ook binnen 22 tafels. Voorheen was er een paviljoentje met een cafetaria. Nu de keuken is verbouwd, ligt de nadruk op de pannenkoeken.
“Wij denken, dat je ook in de winter als het droog is, best even een uurtje kunt komen buiten spelen. En dan misschien een warme chocomel drinken.” En een pannenkoek eten, natuurlijk!

Toiletten zijn er vanzelfsprekend ook, en wat fijn is: er zijn geen rijen meer voor de damestoiletten
Het herentoilet, het urinoir en het invalidentoilet zijn onveranderd. Maar bij de verbouwing is het aantal damestoiletten verdubbeld van twee naar vier. Een vooruitgang, volgens Maarten, zeker omdat na de privatisering  de bezoekersaantallen significant zijn gestegen. De druk op de toiletten was daardoor ook groter geworden.

Maarten heeft nog wel een wens voor de speeltuin
De speeltuin is vrij traditioneel. De hoge glijbaan staat er bijvoorbeeld al dertig jaar. Maarten zou wel wat willen moderniseren. “De klant vraagt er niet om, maar ik zie het bij collega’s.” Maarten  mist nog een goed waterspeeltoestel. “Als we nog eens wat extra geld hebben om uit te geven, dan zou ik dat wel daaraan willen besteden.”

vrouwenhof_headertwo

 

 

 

 

 

Gegevens in het kort:

Aantal speeltoestellen: meer dan 30
Oppervlakte: bijna 15.000 m2
Toiletten: ja
WiFi: ja
Sportfaciliteiten: nee, behalve een soort pannakooi en een voetbalveldje
Openingstijden: 10 – 20 uur
Entreeprijs: €3,50 t/m 12 jaar, abonnement €22,50 t/m 12 jaar, 13+ gratis.
Bankjes: ja
Eten / drinken: ja
Gratis parkeren: nee
Openbaar vervoer: ja
Bereikbaar per fiets / te voet: ja

 

foto’s: Speeltuin Vrouwenhof