Familiebedrijf Sicuro is totaalleverancier van sport- en speeltoestellen met eigen lijnen Robinia, metalen en modulaire toestellen in (hard)hout en metaal. “Bij elke plek proberen we de identiteit van de klant naar voren te laten komen, waarbij vaak op maat wordt ontworpen,”zegt adviseur Nick Althuizen, de derde Althuizen op rij. “Samen spelen voor ieder kind, oftewel inclusief spel, nemen we daarbij zoveel mogelijk mee.”
Allround dienstverlening met oog voor kosten
Bij Sicuro houden zeven medewerkers zich bezig met het verkopen, ontwerpen, produceren, plaatsen en inspecteren van speelplekken. Nick Althuizen loopt, als zoon van directeur Louis Althuizen, warm om het bedrijf op termijn over te nemen. Louis Althuizen: “Aan de basis staat onze allround dienstverlening. Wij kunnen klanten een complete speelplek leveren, van plan tot plaatsing. We maken veel onderdelen van onder meer Robinia hardhout, ook gecombineerd met metaal, in onze eigen werkplaats. Daarnaast voeren we inspecties en onderhoud uit. Omdat we een totaalplaatje kunnen leveren helpt dat de kosten voor een klant te beperken. Ook nemen we alle aspecten mee zodat we tijdens het ontwerpproces besparingen kunnen realiseren, bijvoorbeeld op het vlak van indeling of onderhoudsintensiteit.”
JSF op speelplek ‘de startbaan’
“We maken veel op maat,” vertelt Nick Althuizen. “Hierdoor kun je goed de identiteit van de klant naar voren laten komen en ook bij een standaard speelplek proberen we altijd van een onderdeel iets bijzonders te maken.” Het komt voor dat alle toestellen een bepaald thema krijgen, dat aansluit bij een themapark of bij de omgeving. Louis Althuizen: “Zo hebben we in het dorp Volkel dat bij de vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht ligt, in overleg met de klant een speeltoestel in de vorm van de Joint Strike Fighter gebouwd. Het grappige is dat de speelplek in de volksmond al de startbaan werd genoemd.”
Spelelementen die verleiden tot samenspel
Sicuro vindt toegankelijkheid belangrijk voor elke speelplek en ziet zich als ambassadeur voor het samen spelen. Nick Althuizen deed in samenwerking met de Speeltuinbende ook onderzoek naar ‘inclusive play’ in het gemeentelijk speelbeleid. “Dat samen spelen gaat verder dan spelen voor kinderen met een beperking mogelijk maken,” licht de adviseur toe. “Het betekent vooral het mogelijk maken dat iedereen samen kan spelen. Diverse toestellen of kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor een gedwongen interactie tijdens het spel. Dit stimuleert het samen spelen.”
Speelplek aanpassen aan beperking en mogelijkheden
Het bedrijf merkt dat inclusief spelen meer aandacht krijgt in de markt. Nick Althuizen: “Wij krijgen bijvoorbeeld meer vraag van zorginstellingen naar inclusieve toestellen waar kinderen met een beperking samen met broertjes en zusjes kunnen spelen. Het leveren van die toestellen is ook maatwerk, elk kind met een beperking heeft (on)mogelijkheden, maar ook een eigen karakter. In overleg met de opdrachtgever passen we de speelplek aan op de doelgroep, waarbij wel geprobeerd wordt deze zo breed mogelijk te houden. Het zou natuurlijk zonde zijn als anderen niet kunnen spelen op het toestel. Zo is een kind met een ontwikkelingsachterstand qua bouw misschien volwassen, maar speelt ze op het niveau van een vierjarige. Dat toestel moet dan wel gebouwd zijn voor iemand van dit postuur. Hebben kinderen een zwaardere beperking dan is sensorisch spel voor hen vaak belangrijk en dan werken we met geluid, beweging, structuur of iets dergelijks, om het ‘kriebel in de buik’-gevoel te veroorzaken.”
Kennis delen en kennis verspreiden binnen branchevereniging
Het familiebedrijf is vooral lid van de Branchevereniging Spelen en Bewegen vanwege de aanwezige kennis. “Als we kennis met elkaar delen staan we sterker ten opzichte van de buitenwereld,” is de overtuiging van Nick Althuizen. “Als branchevereniging moeten we de noodzaak van buiten spelen en bewegen voortdurend aankaarten, we zitten in een preventieve (en recreatieve) markt. Sport, spel en recreatie is belangrijk voor de ontwikkeling van mensen, dat is geen discussie meer. Lokaal wordt er soms snel in gesneden terwijl dat niet handig is voor de lange termijn. Wij moeten het belang hiervan voor onze branche laten zien, wij hebben die kennis in huis. Omdat we geen groot orgaan zijn, moeten alle leden zich inzetten om spelen en bewegen op een hoger niveau te tillen. Het klinkt wel heel serieus hè? Je zou bijna vergeten dat spelen en sporten in de buitenlucht gewoon heel leuk is, ook voor volwassenen. Wij van Sicuro spelen ook nog allemaal!”