Michiel met roeptoeter van actie Buitenspeelalarm Jantje Beton (1)

Overal en elke dag bewegen en buiten spelen: het leukste wat er is!

Posted on Posted in Nieuws

De Beweegalliantie had vorige maand een ludieke actie in de Tweede Kamer De bedoeling van die actie was de Tweede Kamerleden tijdens hun werk in beweging te krijgen. En ze ervan te doordringen dat dit nodig is, niet alleen voor Kamerleden, maar voor iedereen die werkt. Ludiek, speels dus, maar ook serieus, want echt nodig!

– Deze column van voorzitter Michiel van Campen is geplaatst in KindVak Magazine, editie juni 2024 – 

Werk is niet het enige domein waarop de Beweegalliantie zich richt. Het gaat erom iedereen, elke dag en overal in beweging te laten komen. Niet alleen volwassenen, ook kinderen. Precies waar wij als branchevereniging ook mee bezig zijn. Als branchevereniging hebben wij ons daarom kort geleden ook aangesloten bij de Beweegalliantie.

Het mooie is, dat in kinderopvang en onderwijs beide samenkomen: als vakkrachten tijdens hun werk meer willen gaan bewegen, dan kunnen de kinderen met wie zij werken dat ook! En wat is een leukere vorm van bewegen dan buiten spelen? Niets toch zeker?

kinderen op stapstenen in het grasBuiten spelen is enorm goed voor kinderen. Alleen al het buiten zijn is goed voor hun ogen. En het buiten spelen doet een beroep op al hun zintuigen en daagt ze uit hun grenzen op te zoeken. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen vanzelf hun hersenen, en ongemerkt oefenen ze precies dat wat ze nodig hebben in hun ontwikkeling, sociaal, cognitief en motorisch.

En dat draagt weer preventief bij aan de gezondheid van mensen, van jong tot oud. Gelukkig heeft het aankomende kabinet aandacht voor het belang van bewegen om de zorgvraag te beheersen: “Preventie meer centraal, inclusief sport en bewegen, om de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen”, aldus de partijen in het hoofdlijnenakkoord.

Laten we ervoor zorgen dat spelen hier ook een wezenlijk onderdeel van wordt. Want jammer genoeg staat het buitenspelen onder druk en is het niet meer vanzelfsprekend dat alle kinderen daartoe de kans krijgen. Niet voor niets slaat Jantje Beton alarm. Elke eerste van de maand gaat het buitenspeelalarm af en klinken de roeptoeters!

Gelukkig bieden scholen en kinderopvang kinderen vaak wél de gelegenheid lekker buiten te spelen. Hoe meer, zeg ik, hoe beter. Want spelen is gezond en spelen is ook leren. En daarbij: buiten spelen is het leukste wat er is!