Foto Michiel van Campen

Ongeorganiseerd buitenspelen is de beste activiteit die bestaat

Posted on Posted in Nieuws

Buiten spelen, buiten bewegen, dat is één en al activiteit (enkelvoud). Spontane activiteit, ongeorganiseerd. Je gaat gewoon naar buiten, spelen, met andere kinderen die ook buiten zijn. Of in je eentje. Vrij buiten spelen; zelf bedenken wat je doet. Zelf of samen de regels verzinnen. En veranderen. Gewoon omdat je het leuk vindt. Dat staat bij mij op nummer één.

– Deze column van voorzitter Michiel van Campen is geplaatst in KindVak Magazine, november editie 2023 – 

Of, als je wat groter bent: je stapt op de fiets, gaat een eind lopen, hardlopen, of iets doen in de tuin. Omdat je daar zin in hebt, of omdat je vindt dat het goed voor je is. Of nuttig voor het een of ander. En hopelijk heb je sowieso plezier in het buiten zijn. Jong geleerd, oud gedaan.

Bij activiteiten (meervoud) denk ik aan georganiseerde bezigheden. Iemand heeft iets leuks bedacht om een groep kinderen of groteren bezig te houden. “Dit is wat we gaan doen vandaag: …” Een speurtocht, een spelletjes-parcours, hutten bouwen, vul maar in. Oók leuk, vooral als je zelf mag weten of je eraan meedoet of niet. Of uit meerdere activiteiten de leukste mag kiezen. Maar een speurtocht of georganiseerde spelletjes zijn net niet helemaal hetzelfde als vrij spelen. Er is leiding en je moet je houden aan regels, die meestal door volwassenen zijn bedacht. Maar wat natuurlijk sowieso goed is: lekker buiten zijn en in beweging. Dus dit verdient bij mij een goede tweede plaats met een grote griffel.

Als kinderen veel buiten spelen, krijgen ze veel beweging, daglicht en ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Meer hebben ze eigenlijk niet nodig. Maar… naar buiten gaan om te spelen is niet meer vanzelfsprekend, jammer genoeg. En er zijn niet voor elk kind speelkameraadjes te vinden op straat.

Daarom zijn georganiseerde buitenactiviteiten ook hard nodig. Nodig om kinderen naar buiten, naar de speeltuin of speelveldjes te trekken. Voor kinderen en misschien nog meer voor hun ouders. En met een beetje geluk blijft er na de georganiseerde activiteit nog tijd over om ‘gewoon’ te spelen. Als je de ouders nog even weet vast te houden, dan kunnen de kinderen hun gang gaan. Met genoeg andere kinderen om mee te spelen, en de ruimte daarvoor. Zonder regels. Lekker, vrij spelen. De beste activiteit die bestaat!