Glijbaan

Bied vluchtelingenkinderen speelplekken!

Posted on Posted in Nieuws

Op dit moment leven er ongeveer 15.000 kinderen in diverse opvangcentra in Nederland. Zij moeten kunnen spelen! Ik roep opvanglocaties dan ook van harte op om de buitenruimte die er is, om te zetten in op kinderen gerichte speelplekken. – Deze column van voorzitter Anne Koning is eerder geplaatst in het magazine BuitenSpelen –

Voor vluchtelingenkinderen die bij een stad of dorp wonen, is meestal wel iets in de buurt. Maar voor kinderen in meer afgelegen centra moet er snel iets gebeuren. Centra zijn verplicht om te zorgen voor goede speelplekken. Zo staat in het VN kinderrechtenverdrag dat (vluchtelingen)kinderen het recht hebben om te spelen. Ook schrijft de Nederlandse wet voor dat er op elke opvanglocatie een speelplek moet zijn. Gelukkig zetten veel medewerkers zich met hart en ziel in, ze halen bijvoorbeeld speelmaterialen naar de locatie. Maar een veelzijdige buitenspeelplek is wat deze kinderen nodig hebben.

Zo’n speelplek is zo belangrijk omdat elk kind eigen behoeften heeft om te spelen. Het ene kind wil rustig zitten, of met materiaal iets bouwen. En het andere kind heeft behoefte aan rennen, springen en klimmen. Goede speelplekken voor vluchtelingenkinderen zijn ook in sociaal opzicht van belang. Veel kinderen hebben traumatische ervaringen en kunnen daar juist door te spelen mee leren omgaan. Ze zijn ontworteld en moeten hier leren aarden. Verder maken ze door te spelen contact met elkaar, en waar dat kan, ook met Nederlandse kinderen. Een goede manier om de Nederlandse samenleving te leren kennen. In zijn algemeenheid maakt spelen kinderen gelukkiger, gezonder en socialer. In ons land ligt de nadruk vaak op het gezondheidsaspect van spelen, dus op voldoende bewegen. Maar bij deze kinderen is het geestelijke aspect op dit moment dus net zo belangrijk.

Een mooi voorbeeld is de natuurspeeltuin die bij de opvanglocatie Heumensoord is gebouwd met hulp van diverse organisaties en vrijwilligers. Daar waren de kinderen niet te houden tijdens de aanleg, vertelde Petra Wevers van Stichting Springzaad aan Omroep Gelderland. “Ik zie met eigen ogen dat ze dit leuk vinden. Ze komen kijken en een praatje maken met de eerste zinnetjes Nederlands die ze hebben geleerd. En ze helpen met graven.” De kinderen daar kunnen zich nu flink vermaken bij de speeltoestellen van boomstammen, zandspeelplaatsen en crossbaan. Heel mooi dus. Op het vlak van spelen hebben we in Nederland de afgelopen jaren grote stappen gezet bij scholen. Zo gaan we af van de betegelde pleinen en werken we aan groene, en sportieve schoolspeelpleinen. Dat gun je vluchtelingenkinderen ook. Want goede speelplekken zorgen ervoor dat zij dezelfde kansen krijgen als Nederlandse kinderen. Precies zoals dit in artikel 31 van het VN kinderrechtenverdrag is geformuleerd. Laten we daar voor zorgen!