Foto Michiel van Campen

Met ruimte voor spelen en bewegen valt veel te winnen!

Posted on Posted in Nieuws

Spelen, buiten spelen en buiten bewegen: dat is het leukste wat er is! Ik bof dat ik mij daarmee bezig mag houden als voorzitter van de Branchevereniging Spelen & Bewegen!

– Deze column van voorzitter Michiel van Campen is geplaatst in KindVak Magazine, april editie 2023 – 

Alleen: de keren dat ik zélf van een glijbaan mag, zijn op één hand te tellen. Ik bel, ik mail, ik vergader, ik lees, ik luister naar lezingen – meestal zit ik daarbij stil. Soms (en gelukkig wel steeds meer) telefoneer ik tijdens een rondje wandelen met mijn hond. Maar mijn werk is niet bepaald op bewegen ingericht. Jammer en niet echt slim. Want voor je hersenen is bewegen veel beter; het helpt je dingen beter te onthouden en stimuleert je creativiteit.

Des te belangrijker dat we voor kinderen bewegen en spelen centraal zetten. In hun tijdbesteding én op de plekken waar ze hun tijd doorbrengen; binnen én buiten. Een echt goede hersenontwikkeling krijg je alleen als je als kind genoeg en gevarieerd speelt. Zeker ook buiten, want daar heb je de ruimte. En daar daagt – als het goed is – de omgeving je uit om je grenzen te verleggen. Wanneer je als kind veel buiten speelt, word je dus niet alleen gezonder, maar ook slimmer. Juist bij de inrichting van de buitenruimte is daarom voor spelen extra aandacht nodig, zeker ook bij scholen en kinderdagverblijven. Zodat het buiten spelen aantrekkelijk en uitdagend blijft.

kinderen spelen met een mandschommelAls je over de inrichting gaat denken, stel dan jezelf (en de kinderen!) de juiste vraag! Vraag je: “Wat wil je hebben?”, dan kom je algauw uit bij ‘een schommel’. Vraag je: “Wat wil je kunnen doen?” en het antwoord is schommelen,  dan kan dat op een gewone schommel, in een mandschommel, of aan een slingertouw. Een goed ingerichte buitenruimte biedt bovendien plaats aan meerdere spelzones, die ruimte bieden aan verschillende vormen van spel, passend bij verschillende typen kinderen van verschillende leeftijden. Met het juiste groen op de juiste plaats kan de buitenruimte ook nog eens bijdragen aan duurzaam omgegaan met (hemel)water en tegengaan van hittestress. En een mooie basis zijn voor ontdekkingstocht van kinderen. Wat is er leuker dan ‘heksensoep’ te maken, met blaadjes en besjes?

Juist spelen stimuleert de hersenontwikkeling van kinderen het best. Met goede ruimte voor buiten spelen valt zoveel te winnen. Waar wachten we nog op!!