Mark de Graaf, Huck Torimex

Huck Torimex: maatwerk in klimnetten en bruggen – en alles in netwerken en kabels

Posted on Posted in Interview

 

Deze maand is Mark de Graaf, directeur van Huck Torimex, aan het woord in deze rubriek.

Huck Torimex is een samenwerking tussen de Duitse Huck Groep en Maritiem BV
Manfred Huck GmbH en Huck Seiltechnik GmbH zijn de twee hoofdpartijen van de Duitse Huck Groep. Samen vormen deze een allround netten en speeltoestellen bedrijf. De groep heeft ongeveer 220 personeelsleden. Maritiem BV is een staalkabel-, touw- en nettenmakerij met vestigingen in Katwijk, Scheveningen, Slowakije en Spanje. Zij is gespecialiseerd in de pelagische visserij. Het bedrijf heeft daarin internationaal een vooraanstaande positie. De groep heeft ongeveer zestig personeelsleden.

De samenwerking tussen beide bedrijven ligt op het gebied van “niet-visserij”
Het bedrijf maakt onder meer netten en kabels voor industriële en architectonische toepassingen, veiligheidsnetten, sportnetten, rvs staalkabel en het van rvs staalkabel gemaakte XTOR mesh, netten voor de agrarische sector, volières enzovoort.

Een belangrijke hoofdpoot vormt het maatwerk in klimnetten en bruggen alsmede het speeltoestellenprogramma van Huck Seiltechnik voor de Nederlandse speelsector. Er is in Nederland één vestiging: in Katwijk aan Zee, met tien vaste personeelsleden, maar tevens met uitlening van personeel vanuit Maritiem.

“De kern van onze activiteiten is het leveren van topklasse materialen in alle sectoren waarin we actief zijn,”
benadrukt Mark. Normen en standaarden staan daarbij op de eerste plaats. “Daarbij dragen we hoog in het vaandel dat bij projectrealisaties de totaal installatieprijs leidend moet zijn. Waar wij montages met eigen monteurs in eigen beheer hebben zullen we altijd werken op een vaste aanneemsom. Het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en materialen staat daarbij eveneens hoog aangeschreven.”

Huck Torimex is ook leverancier voor fabrikanten en een professionele partner voor ontwerper en architecten
“We vertalen ontwerpen in goede technische oplossingen, tot en met de productie aan toe.” “Vanwege de opbouw van een professioneel netwerk, klimbruggen en klimnetten programma, dat in eigen werkplaatsen in binnen- en buitenland wordt geproduceerd, zijn we ook een goede partij voor de sector als leverancier aan fabrikanten. Wij rekenen dan ook veel leden van de Branchevereniging tot onze klanten.”

Mark is er trots op dat zijn bedrijf wordt geraadpleegd bij de wat lastigere ontwerpen en realisaties
Dat gebeurt door ontwerpers, fabrikanten of opdrachtgevers. “Door altijd de lat hoog te leggen op kwaliteit en betrouwbaarheid worden we weliswaar niet altijd ingezet,” aldus Mark. “Maar zelfs daar kunnen we dan een beetje trots op zijn.”

Fuikstructuur Lauwersoog Huck Torimex

“In 2017 realiseerden we een fuikstructuur in Lauwersoog aan de haven waarin een veelheid aan kabel- en nettentechniek werd toegepast (zie foto).” Het is een uitzicht- en klimobject in de openbare ruimte, waarin een veelheid aan netten- en kabeltechniek werd toegepast. Het ontwerp is van Melle Koot/Flim Architecten. Opdrachtgever was gemeente De Marne.

“Het is goed dat de fabrikanten van de speelsector hun gemeenschappelijke belangen in de sector bijeen brengen.
Of dat om normgeving, marketing, netwerken of andere belangen gaat.” Daarom is Huck Torimex lid van de Branchevereniging. Mike Bleeker, hoofd verkoop klimnetten, bruggen en speeltoestellen, probeert tenminste eens per jaar aanwezig te zijn.

Professionalisering van alles wat zich bezig houdt met klimmen en spelen blijft onverminderd van groot belang,
vindt Mark. “Het is soms schrijnend om te zien wat gerealiseerd wordt, ook in professionele hoeken van de sector. Spelen moet natuurlijk leuk blijven en het soms gehoorde verwijt van ontwerpers dat normen en standaarden alle “leuks” uit klim- en klauter realisaties hebben geëlimineerd, bevat een kern van waarheid. Het is echter een vergissing om dan maar de normen lichter te maken. Het gaat er juist om binnen de grenzen creatief nieuwe oplossingen te bedenken die wel leuk en speels zijn. Dat is een samenspel tussen alle partijen en bij uitstek een terrein waar de branchevereniging een rol speelt.”