speeltoestel met rood puntdak - Hamer Buiten & Spelen

Hamer Buiten & Spelen: ‘Milieuvriendelijke speelconcepten en duurzaam materiaalgebruik’

Posted on Posted in Interview, Nieuws

Hamer Buiten & Spelen levert en plaatst speeltoestellen van duurzame materialen
Dennis Hamer, eigenaar en oprichter van het bedrijf in Twello, houdt zich voornamelijk bezig met verkoop en vertegenwoordiging van hoogwaardige buitenspeeltoestellen; hij laat klanten kennismaken met de materialen en geeft uitleg over de duurzaamheid van de producten van A tot Z. Ook is hij vaak zelf aanwezig bij het plaatsen van de toestellen. Op de achtergrond werkt zijn vrouw mee in het bedrijf. Daarnaast werken ze samen met bedrijven die ze van tijd tot tijd inhuren, bijvoorbeeld voor marketing, plaatsing en voor klein grondverzet. Dat bevalt prima.

 “Wij leveren duurzame toestellen voor elke leeftijd, voor het échte spelen”, vertelt Dennis
“En een klein beetje voor sport. Schommels, klimcombinaties, toestellen die gericht zijn op spelen, waarbij je je eigen fantasie gebruikt.” Bij de oprichting van zijn bedrijf, tien jaar geleden, heeft Dennis gezocht naar producten met een lange levensduur. Hij kwam uit bij twee productgroepen en verkoopt die inmiddels landelijk: kunststof toestellen van bijna volledig gerecycled materiaal en toestellen van robinia-hout. De expertise van het bedrijf ligt bij de toestellen en de materialen.

“We worden met name benaderd wanneer er al een ontwerp of inrichting is”, vertelt Dennis
“Het kan zijn dat een school zelf speeltoestellen gaat aanschaffen, nadat ze een ontwerp heeft laten maken. Of een toestel koopt ter vervanging, voor een bestaand schoolplein. Ook worden we benaderd door opdrachtgevers die onze toestellen mooi vinden en willen laten verwerken in een plan. Vaak hebben die genoeg aan een foto en een technische tekening. Wij kunnen 3D-tekeningen leveren die bruikbaar zijn voor tekenaars bij ontwerpers, gemeenten, projectontwikkelaars of architecten.”

speeltoestel met giraffe - Hamer Buiten & SpelenDennis is enthousiast over de duurzaamheid van hun kunststof toestellen
“Het wordt steeds verder ontwikkeld; deze toestellen bestaan bijna alleen nog uit gerecycled materiaal”, vertelt Dennis. “De kunststof toestellen hebben een heel lange levensduur en daarna zijn ze volledig te recyclen tot nieuwe speeltoestellen. De Duitse fabrikant heeft er in Duitsland een hoge erkenning van het milieukeurmerk ‘Der Blaue Engel’ voor gekregen. Het keurmerk komt erop neer dat je het meest haalbare uit je product haalt. Ik ben er trots op dat wij dat product als enige op de Nederlandse markt mogen aanbieden!” Gaandeweg is de focus van Hamer Buiten & Spelen voornamelijk bij deze producten komen te liggen.

Als lid van de branchevereniging verwacht Dennis informatie te vergaren en van elkaar te leren
Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte attendeerde een van de bestuursleden hem op de netwerkborrel van de branchevereniging. Na die kennismaking besloot hij lid te worden. “Je vergaart als lid sneller en duidelijker informatie, die je anders misschien ontgaat. Ik verwacht ook dat je eerder op de hoogte bent van ontwikkelingen en trends, en beweegredenen van bijvoorbeeld gemeenten. Er wordt bijvoorbeeld veel gekeken naar duurzaamheid, cradle-to-cradle. Mogelijk kunnen wij daardoor sneller inspelen op vragen.”

Hij staat helemaal achter de inzet van de branchevereniging om kinderen naar buiten te halen
“De branchevereniging zet zich in voor spelen en om kinderen naar buiten te halen”, zo constateert Dennis. “En daar sta ik helemaal achter! Kinderen zijn tegenwoordig veel bezig met telefoon en tablet – dat zouden wij ook doen als wij nu die leeftijd hadden. Hoe we de kinderen meer naar buiten krijgen met speel- en sportmateriaal, dat vind ik interessant.”