Willem Butz pasfoto

Grote kans voor het grijpen!

Posted on Posted in Nieuws

Veel gemeenten in Nederland maken plannen voor woningbouw. Tot 2040 zijn er één miljoen nieuwe woningen nodig. Er lonkt nu dus een kans om de wijken waar deze nieuwe woningen komen, optimaal in te richten voor buiten spelen, buiten bewegen en ontmoeten!

– Deze column van bestuurslid Willem Butz is geplaatst in nummer 4 (2019)  van het magazine BuitenSpelen –

Deze kans kunnen we niet voorbij laten gaan! Zo stom mogen we niet zijn! Dan moeten we over tien jaar berouwvol zeggen dat we “hier een kans hebben laten liggen”. Dat mag ons niet gebeuren. Daarvoor is buiten spelen en bewegen te belangrijk.

Toch komt het in de praktijk nog te vaak voor dat onze leden de opdracht krijgen om een zogenaamd  postzegelplannetje te maken voor een standaard speeltuintje.  Deze postzegel is dan de enige ruimte die bestemd is voor spelen. De rest van de openbare ruimte is voor parkeren en een beetje groen (klimaatadaptatie). Vooral in wijken waar ‘betaalbaar’ wordt gebouwd komt de openbare ruimte er altijd bekaaid van af. Vanwege de ‘betaalbaarheid’ is er geen financiële ruimte meer voor de openbare ruimte.

Bezuinigen op ruimte voor spelen en bewegen in de openbare ruimte is verkeerde zuinigheid. ‘Penny wise, pound foolish’ zeggen de Engelsen. Investeren in een beweegvriendelijke openbare ruimte loont! De waarde van een huis wordt uiteindelijk niet bepaald door de grootte, de indeling of de afwerking. Het is de locatie. Een huis in een gewilde buurt is veel meer waard dan precies datzelfde huis in een buurt waar niemand wil wonen.

En wat maakt een buurt tot een gewilde buurt? Een gewilde buurt is een leefbare buurt. Waar mensen elkaar kennen en rekening houden met elkaar. Leefbaarheid wordt bepaald door de kwaliteit van de buitenruimte. En die begint bij de voordeur. Iedereen wil in een wijk wonen waar je je medebewoners ontmoet en leert kennen. Een wijk waar het leuk en logisch is om lekker naar buiten te gaan, waar je lekker kunt bewegen en een praatje maakt. Ongeacht je leeftijd.

Dus gemeentes van Nederland, let op uw zaak! Zorg dat er bij de plannen van een nieuwe wijk veel ruimte wordt meegenomen om te spelen. Zorg dat er een fijne buitenruimte ontstaat, die jong en oud uitnodigt om in beweging te komen. Bewegen is gezond en leuk. En voor kinderen is bewegen noodzakelijk. Kinderen moeten bewegen. Ze leren door te bewegen. Door te spelen ontwikkelen ze zich zintuigelijk, motorisch en sociaal. Met sport en spel ontwikkelen ze zich tot zelfstandige en zelfredzame burgers.

Grijp die kans en investeer in ruimte. Dat is een garantie voor de resultaten in de toekomst!