Speeltoestel Richard verkleind

De Kleine Molen: hoe een kleine speelplek voor de buurt groots kan zijn in samenspel!

Posted on Posted in Interview, Nieuws

 

De Kleine Molen in Smilde was eerst een heel gewone speelruimte.
In een heel gewone wijk in een gemeente met een beperkt budget voor spelen.

Maar het is een heel bijzondere speelruimte geworden: één waarin iederéén kan spelen
Een speelplek voor iedereen, met en zonder handicaps. Een inspirerend voorbeeld van hoe het óók kan – dat navolging verdient op heel veel plekken in het land. Dit is te danken aan een actieve betrokkenheid van vrijwilligers en van de buurt, waaronder het naastgelegen Joyce-House (Joyce-huis) voor kinderen met handicaps. En aan een gedreven beheerder, die heel veel heeft uitgezocht, gecombineerd en die zelf een speeltoestel heeft bedacht! Deze beheerder komt aan het woord in dit interview: Henk Suurd, werkzaam in het Team Spelen van de gemeente Midden-Drenthe.

Sinds september 2019 staan er toestellen voor zowel kinderen mét als zonder beperkingen
De speelruimte ligt op de hoek van de Koningsspil met de Wiekenas in het dorp Smilde. Het is een kleine speelruimte, 29 bij 30 meter, waar vooral de kinderen uit de buurt komen spelen. De ondergrond van de speelruimte is vlak en er groeit grotendeels gras. Tot zover niets bijzonders, maar de toestellen die er staan, zijn dat wel! Zo staat er een schommelcombinatie met zowel een mandschommel als een ‘gewoon’ schommelzitje en een schommelstoel, waarin je een kind helemaal vast kunt zetten. Het is bijzonder dat die verschillende schommels in één toestel zijn gecombineerd.
Duowip 4 personen_verkleindHet duikelrek heeft verschuifbare ‘druppels’ om de stangen. Er zijn kinderen die er niet op duikelen, maar die zich uren vermaken met het verschuiven en draaien van de ‘druppels’. Er staat een duo-wip voor 4 personen met bankjes met voetsteunen. De tafeltennistafel heeft rondom tegels, zodat ook kinderen in een rolstoel ermee kunnen spelen. Er staat een klimtoestel met elementen voor kinderen met beperkingen. En er staat een heel bijzonder speeltoestel, waar je met de rolstoel op en af kunt, met kunstgras rondom. Over dit toestel verderop meer.

 

Onder de buurtkinderen zijn dan ook relatief veel kinderen met een beperking bij het spelen
Want aan de speelruimte grenst het Joyce-House, gericht op jongeren en jongvolwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking. Enkelen wonen daar, anderen komen er naar de dagbesteding. 3 jaar geleden waren alle toestellen op de speelplek aan vervanging toe. Om uit te leggen welk proces er toen op gang kwam, vertelt Henk Suurd hoe de gemeente Midden-Drenthe samenwerkt met buurtbewoners en vrijwilligers, om zoveel mogelijk te kunnen besteden aan spelen.

De gemeente koopt en plaatst zelf nieuwe speeltoestellen
Henk Suurd is degene die de speeltoestellen aanschaft voor de gemeente en ze inspecteert en onderhoudt en die contact houdt met de buurt van elke speelruimte. De gemeente werkt met 2 hoveniers die de toestellen kunnen en mogen plaatsen. Alle speelruimten zijn van de gemeente.

Schommelcombinatie De Kleine Molen_verkleindDe gemeente probeert altijd voor elke speelruimte een contactpersoon in de wijk te vinden
Elke 2 maanden krijgt deze van de gemeente een bericht: graag even de speelruimte controleren. Is er iets stuk? Moet er zandbakzand bij? Buurtbewoners aan wie iets opvalt, geven de contactpersoon een seintje. Die geeft het door aan de gemeente. De contactpersoon krijgt van de gemeente elk jaar een budget, om iets mee te doen voor de speelruimte. Verantwoording afleggen hoeft niet. Dat ‘iets’ kan bijvoorbeeld een kinderfeestje zijn, of een buurtbarbecue.

Alle contactpersonen  samen vormen het Speeltuinoverleg; een vereniging van vrijwilligers
Het Speeltuinoverleg helpt mensen met het aanvragen van subsidie voor de speelruimte in hun buurt. De buurtbewoners en het Speeltuinoverleg vragen de subsidie aan. De gemeente moet dan ook meebetalen. Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet! En zo is er meer geld te besteden voor de speelruimten. Het bestuur van het Speeltuinoverleg vergadert twee keer per jaar met de wethouder.

De contactpersoon van speelruimte De Kleine Molen ging de buurt rond om te inventariseren,
nadat Henk hem had gezegd dat alle toestellen aan vervanging toe waren. Zo kwam de contactpersoon ook bij het Joyce-House, een woonvoorziening en dagbesteding voor kinderen met minder zware en zware beperkingen. Dat was een tijdje daarvoor gevestigd in een oud kerkgebouw, grenzend aan de speelruimte. Het Joyce-huis wilde de speelruimte ook graag kunnen gebruiken.

“En dan ga je zoeken”, vertelt Henk. “3 jaar geleden was er niet veel voor gehandicapte kinderen”
Speeltoestel Richard op en afrit_verkleind“Ik ben gaan praten met ouders: wat vinden ze mooi, wat heeft aantrekkingskracht?” Henk heeft geprobeerd bestaande toestellen en elementen te combineren, ook met het oog op de kosten. De schommelcombinatie is speciaal voor deze speelruimte samengesteld. Een kind dat uit de rolstoel in de schommelstoel wil, heeft daarbij wel hulp bij nodig. “We wilden ook graag een toestel waar de kinderen zelfstandig op konden spelen”, vertelt Henk. Kinderen met én zonder beperkingen, zonder hulp; zo ’n toestel was er niet. “En toen heb ik een toestel getekend.” In samenspraak met Henk is het toestel door een speeltoestellenleverancier vormgegeven en gemaakt. Henk heeft ook kinderen betrokken bij het proces.

Henk heeft het toestel een naam gegeven, Richard, en dat is niet zomaar een naam
Het is de naam van zijn zoon, die op 18-jarige leeftijd overleed in zijn slaap. Als je dat overkomt als vader, dat is verschrikkelijk. Dat wens je niemand toe. Inmiddels is dat 16 jaar geleden. Henk vindt het mooi, dat de naam van zijn zoon op deze manier voortleeft. “Hij zou trots zijn geweest.”

“Je kunt het wel zien onder de schommels en het duikelrek: de speelruimte wordt veel gebruikt!”
Klimrek De Kleine Molen_verkleind
Doorgaans komen er vooral kinderen uit de buurt en die kunnen er zelf naartoe komen. Henk schat in dat de meeste kinderen die er spelen tussen de 4 en de 14 jaar zijn. En de kinderen uit het Joyce-huis zijn misschien ook nog wel een stuk ouder; dat is wat lastig te schatten. “Er is een voetpad naast en een fietspad. En aan de straatkant staat een hek, zodat kinderen niet zó de straat op rennen. Verder hebben we een deur gemaakt in het hek tussen de speelruimte en het Joyce-huis, met een sleutel. En daar loopt een tegelpad naartoe. Zo kunnen de kinderen vanuit het Joyce-huis rechtstreeks naar de speelruimte gaan.” Je kunt ook met auto’s parkeren naast de speelruimte.
Henk heeft gehoord dat een gezin helermaal vanuit Groningen naar De Kleine Molen kwam, zodat hun kinderen, met handicaps, een paar uur op deze speelplek konden spelen!

Henk juicht het toe als anderen zijn voorbeeld volgen of zijn ideeën overnemen
Hij vindt dat er te weinig van zulke speelplekken zijn, ook in zijn eigen gemeente. Gelukkig levert De Kleine Molen inspiratie. “Ik heb veel vragen gehad: uit de campingwereld, de horecawereld en van andere gemeenten. Hoe kunnen we dit of dat het beste doen?”

Er is veel waardering voor de speelruimte; volgens Henk komt het succes door de samenwerking
Bij de opening heeft het programma Op Tjak van RTV Drenthe een uitzending gemaakt. In die uitzending toonde de burgemeester zich trots op haar collega Henk, die deze speelruimte had gerealiseerd, met een voor Europa uniek toestel. En er kwam bij de opening een heel sportief meisje naar hem toe van 13 of 14 jaar oud, in een rolstoel. “Zij had ook in het Joyce-huis gezeten”, vertelt Henk, “en zij kwam me persoonlijk bedanken, omdat ze de speelplek zó mooi vond!” Het succes zit hem volgens Henk in de samenwerking met de buurt, waaronder het Joyce-House.

duowip Richard picknickafel stuk klimrekHenk heeft geen wensen meer voor De Kleine Molen, maar wel ideeën voor andere speelruimten
Zo weet Henk nog wel een andere plek in de gemeente met een dagverblijf voor gehandicapten in de buurt, maar zijn ideeën daarvoor liggen wegens corona voorlopig in de ijskast. Hij  wil ook graag proberen ouderen en jeugd meer te laten spelen en meer naar buiten te krijgen. Hij vindt het vak spelen, waar hij nu zo ‘n 15 jaar in zit, nog steeds mooi!

Gegevens in het kort:

Oppervlakte speelruimte: 870 m2.
Speeltoestellen: schommelcombinatie met mandschommel, schommelzitje en een schommelstoel; duo-wip voor 4 personen met bankjes met voetsteunen; tafeltennistafel op tegels; duikelrek met ‘druppels’ om de stangen, die je kunt verschuiven en draaien; klimtoestel met elementen voor kinderen met beperkingen; speeltoestel ‘Richard’ waar je met de rolstoel op en af kunt.
Sportfaciliteiten: nee.
Openbaar toegankelijk: ja.
Bankjes: ja, een picknicktafel.
Eten / drinken verkrijgbaar: nee.
Toiletten: nee.
WiFi: nee.
Bereikbaar per fiets / te voet: ja.
Parkeergelegenheid: ja.
Openbaar vervoer: nee.
Voor rolstoelers toegankelijk: jazeker!