BOAS (35)

Workshops Branchevereniging Spelen & Bewegen tijdens KindVak 2022

Posted on Posted in Nieuws

Spelen is groeien! Al op jonge leeftijd buiten spelen en bewegen; dat is goed voor kinderen: voor hun gezondheid en hun hele ontwikkeling. Want in beweging ontwikkel je als kind je hersenen. En dat gaat vanzelf met spelen. Op driewielers en fietsjes. In de zandbak en met karretjes. Klimmen en rennen, hinkelen en touwtje springen; de lijst is eindeloos.

Als branchevereniging Spelen & Bewegen vinden wij het belangrijk dat ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers zich van het belang van spelen bewust zijn. Om die reden zijn wij kennispartner van KindVak.

Tijdens de beurs KindVak 2022 bieden wij de volgende workshops aan, op 29 en 30 september in de Brabanthallen in Den Bosch:

  • Buitenspelen, 29 september, door Hanneke Poot- van der Windt, kinderfysiotherapeut, psychomotorisch remedial teacher en docente (Sirene voor kinderen);

Y_Educatief spelen(…) Buitenspelen is een verlengstuk van het onderwijs. Buiten ontwikkelen kinderen zich op alle ontwikkelingsgebieden en wordt ook de aangeboden kennis, die zij in de klas aangereikt krijgen, verwerkt! In deze workshop gaan we kijken hoe kinderen op de verschillende ontwikkelingsgebieden geprikkeld kunnen  worden, en welke rol buitenspelen hierin heeft. En op welke wijze we kinderen kunnen uitdagen in het buitenspelen zodat zij er ook plezier aan beleven! (…)
(Meer info: https://kindvak.nl/bezoekers/beursinfo/workshop_programma/donderdag/);

  •  De Fundamenten van Risicovol Spelen, 29 september, door Martin van Rooijen, pedagoog en onderzoeker (Universiteit voor Humanistiek / de Blauwe Ton).

klimmende kinderen

(…) Het aangaan van risico bij het spelen is voor een kind vanzelfsprekend. Pedagogisch professionals weten dat het goed is voor kinderen, maar hebben ook hun dilemma’s. Hoe begeleid je risicovol spelen, wat vinden ouders ervan, en wat als het ‘fout’ gaat, steunt de organisatie mij hierin? In deze sessie wordt er verteld over de drie fundamenten van risicovol spelen. De meerwaarde voor het kind: het recht op risico, voor veerkracht en autonomie. Playwork: een benadering hoe kinderen bewust te begeleiden in hun vrije tijd. En Loose Parts: verbeter de speelomgeving van kinderen. Je komt meer te weten over het waarom van risico en uitdaging in het spel van kinderen, en er worden voorbeelden gegeven van risicovol spelen. Wat is je rol als pedagogisch professional bij het ondersteunen en aansluiten bij de vaardigheden van het kind? En je krijgt informatie over Loose parts, het ‘spelen met spullen’ dat een mooie manier is om risicovol spelen te stimuleren. (…)
(Meer info: https://kindvak.nl/bezoekers/beursinfo/workshop_programma/donderdag/)

  •  Hoe de WAS en een uitdagend speelplein te combineren? 30 september, door Lucas Rijnders, specialist Veiligheid (BOERplay), met Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton.

download_scaled_1500x1500_11653(…) Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. In hun spel moeten kinderen grenzen kunnen verleggen en moet hun nieuwsgierigheid geprikkeld worden. Om onverantwoorde risico’s en onveiligheid op speelplekken te voorkomen is de Wet op Attractie- en Speeltoestellen (WAS) van toepassing. Wat mag er wel volgens de WAS? En wat mag er niet? Aan hand van concrete voorbeelden geeft Lucas een korte introductie in de belangrijkste punten van de WAS, inclusief een handzaam stroomschema. Aan hand van praktische situaties geeft hij duidelijke handvatten om uw speelplein zodanig in te richten dat ieder type kind (rauwer, douwers, bouwer en schouwer) meer dan voldoende wordt uitgedaagd. (…)
(Meer info: https://kindvak.nl/bezoekers/beursinfo/workshop_programma/vrijdag/)

Voor informatie over de KindVak 2022 en voor inschrijven: https://kindvak.nl/bezoekers/beursinfo/.