kinderen spelen met een speelgoed-marktkraam

Bij De K van Kinderen is je fantasie de beperking

Geplaatst op Posted in Interview, Nieuws

De K van Kinderen ontwerpt en realiseert speelruimte en speeltoestellen
Avalon de Voogd heeft het bedrijf opgericht in 2001. Het is gevestigd in Peize, niet ver van de stad Groningen. Ze ontwerpen en maken er speeltoestellen, speelruimte en meubilair. Ze verzorgen de aanleg van de speelruimte, ook de bestrating en de groenaanleg, en de plaatsing en het onderhoud van de speeltoestellen.

Avalon de Voogd leidt het bedrijf samen met haar man, Dick de Voogd, die mede-eigenaar is
Avalon gaat over het ontwerptraject. Zij bezoekt de klanten en denkt ter plaatse mee over de terreininrichting. Vervolgens maakt zij een ontwerp, in samenwerking met hun 3D-tekenaar en hun architect. Ook maakt Avalon meerjarenplannen voor de plaatsing of vervanging van toestellen. Dick stuurt de projecten aan en doet de uitvoering. Hij is opgeleid in technische scheikunde en bouwfysica, maar is bovenal heel handig. Verder heeft hij een opleiding tot inspecteur speeltoestellen gedaan, om precies te weten waaraan toestellen uit oogpunt van veiligheid moeten voldoen.

80% à 90% van hun werk is maatwerk
“Het begon als huisvrouwenhobby,” zegt Avalon, ‘’letterlijk aan de keukentafel, foto van een speeltorenmet het ontwerpen en maken van ontwikkelingsmateriaal en meubeltjes voor scholen en kinderopvang”.  Na twee jaar ging Dick haar helpen, toen ze in verwachting was van hun jongste kind. Dat is inmiddels 20 jaar geleden. Avalon vertelt: “Toen kwamen er wat ‘mannendingen’ bij: duikelrekken, schommels, speelhuisjes”.
Het Sprookjeshof in Zuidlaren vroeg of ze die speelhuisjes ook tien keer zo groot konden maken. Zo ontwikkelde hun opdrachtenportefeuille zich. Ze hebben veel gedaan voor scholen, kinderdagverblijven, bedrijven, instellingen, campings en recreatieparken. Inmiddels heeft hun werkterrein zich uitgebreid naar de grote speeltuinen en ontwerpen en bouwen ze veel (unieke) speeltorens. “Heel soms, en alleen met toestemming van de klant, bouwen we een heel eind verderop dezelfde nog eens, bijvoorbeeld in Zuid-Duitsland”, vertelt Avalon. “Maar nooit binnen een straal van 100 km.”

De K van Kinderen is al drie keer verhuisd naar een groter pand en zoekt opnieuw naar iets groters
Ze hebben nu zes medewerkers in vaste dienst. Voor de plaatsing van toestellen en de aanleg van de beplanting werken ze samen met een groot aantal zzp-ers, in heel Nederland. En met enkele in België en Duitsland, in de buurt van hun projecten. In de vakanties en als bijbaan werken er circa 5 à 15 jongeren tussen de 16 en 23 jaar, meest jongens, een enkel meisje. Als ze lesuitval hebben, of na school. Werk is er vaak wel en Avalon en Dick zijn er meestal tot acht uur ‘s avonds. Wat die jongeren doen? “Die schuren, schaven en beitsen. Ze schillen boomstammen, laden tegels op een kar. Op zaterdag tussen de middag eten ze hamburgers en kroketten; je kent dat wel”, lacht Avalon. In drukke tijden krijgen ze twee à drie dagen per week hulp van een tweetal handige vakmensen. En meestal hebben ze één of twee stagiairs.

We houden van originele, robuuste, stoere ontwerpen: gekke ontwerpen zonder tierlantijnen”,
vertelt Avalon. “Alles om kinderen blij te maken. Onze missie is kinderen weer naar buiten te krijgen. Dick kan maken wat hij ziet en ik kan ontwerpen wat er nog niet is. Tegen de klant zeg ik daarom: ‘je fantasie is de beperking!’ Ik maak graag een creatief en degelijk ontwerp. In alles zie ik ideeën: in de kreukels van een lantarenpaal waar iemand tegenaan is gebotst. In een wolk, in een tak. De uitvoering doen we meestal met natuurlijke en kwalitatief hoogwaardige materialen. Vaak maken we de diameter van de palen wat dikker dan minimaal nodig. We werken niet met coatings; alles waar je omheen draait, maken we van roestvrij staal. Onze toestellen vragen daardoor weinig onderhoud.”

Waar Avalon trots op is? Zonder nadenken zegt ze: “Op ons op hun hele bedrijf!”
Ze vervolgt: “Op hoe we samenwerken, op de gezelligheid. Iedereen gáát ervoor. Hoe het is gelopen, hoe het zich heeft ontwikkeld, daar ben ik best trots op, ja.”

Impressie van een verkeerstuin

Avalon vindt de uitwisseling van kennis en het contact met andere leden belangrijk
De directe aanleiding om lid te worden van de branchevereniging was het verzoek van een speeltuin. Dit vanwege de Algemene Inkoopvoorwaarden, die voortkomen uit de samenwerking tussen branchevereniging LOS en branchevereniging Spelen & Bewegen. Eenmaal lid ziet Avalon vooral voordeel in het uitwisselen van informatie. En met elkaar bespreken waar je tegenaan loopt.

Het onderwerp veiligheid en het WAS vindt Avalon belangrijk voor de branchevereniging
Zij heeft de indruk dat de branchevereniging daar op een goede manier al veel mee bezig is. Avalon komt het geregeld tegen, dat de veiligheid van speeltoestellen bij kleine horecabedrijven niet in orde is. “Vaak is de eigenaar zich totaal niet bewust van de gevaren.” Daar wijst zij dan op. “Mogelijk ligt op het gebied van informatievoorziening daarover ook een kans voor de branchevereniging.”