Foto: ABOS_Dick van Rooij

ABOS: “Veilig spelen, onze zorg”

Posted on Posted in Interview, Nieuws

ABOS is een onafhankelijk inspectiebureau, dat bijna alles doet op gebied van speeltoestellen: 
“Inspectie, onderhoud, reparatie, advies en beheer. We doen dat voor scholen, kinderdagverblijven en voor alle toestellen in de openbare ruimte. Wat we niet doen, is beleid maken voor gemeenten en we verkopen geen speeltoestellen. Onafhankelijkheid is voor ons heel belangrijk.”

Aan het woord is de bedrijfsleider van ABOS, Dick van Rooij
Dick werkt al vanaf 1996 bij ABOS. Het bedrijf is in 1995 opgericht door Gert Jan Smit en de dit jaar overleden Christ Alleman. Dick van Rooij en Peter Rijpers waren de eerste werknemers die zij in dienst namen. Ze werkten toen nog vanuit huis en met hun eigen auto’s. Inmiddels is het bedrijf gegroeid naar twaalf medewerkers, met een kantoor en diverse bedrijfsauto’s.

“We zijn gespecialiseerd in ontzorgen”, vertelt Dick
“Wij kunnen het hele traject verzorgen voor de klant; van aanschaf, inspectie tot reparatie en vervanging, maar ook ondergronden aanleggen, onderhoudsplanningen en advies. De klant kiest iets uit bij een leverancier en de rest verzorgen wij. De klant heeft er geen omkijken meer naar. We doen dat voor gemeenten, maar vooral scholen, kinderdagverblijven en zorginstellingen.” Een van de klanten van ABOS is bijvoorbeeld een grote organisatie voor gehandicaptenzorg. “Daar zijn ze met heel andere dingen bezig. Maar ze willen ook dat de mensen fijn kunnen spelen. Dan is het fijn, dat ze maar één aanspreekpunt hoeven te bellen, als er iets gerepareerd moet worden, of als er een nieuw speeltoestel moet komen, en dat ze niet met vier partijen om tafel hoeven om dat te regelen.”

“We zijn lid van de branchevereniging om als ABOS onze stem te laten horen”Foto: ABOS, werkplaats
Als lid kun je een bijdrage leveren. Een van de onderwerpen die voor ABOS belangrijk zijn, is de Stichting Veilig Spelen. “Zelf doe ik die examens niet, maar meerdere van onze jongens wel. Het is belangrijk dat de vragen en antwoorden eenduidig zijn, en grafieken goed leesbaar.” De SVS vindt Dick een goed iets. Je kunt erover nadenken of je het in deze vorm wilt blijven doen. “En als leden van de branchevereniging kun je elkaar sterker maken, door samen dingen op te pakken. Samen heb je een sterker woord naar de politiek toe, dan één bedrijf. Dat vind ik belangrijk.”

2017 is een jaar van veranderingen geweest  
Gert Jan Smit, een van de oprichters van ABOS, maakte begin dit jaar bekend, dat hij meer op de achtergrond wilde treden. Eind mei overleed medeoprichter Christ Alleman, na twee jaar ziek te zijn geweest; helaas kwam hij de ziekte niet te boven. Dick van Rooij en Peter Rijpers zetten de dagelijkse leiding van het bedrijf voort. “Het was een raar jaar”,  stelt Dick vast.

Dick praat met veel waardering over zijn overleden werkgever, Christ Alleman
“Christ was een goeroe op het gebied van veiligheid. En een van de mensen die onder andere aan de wieg heeft gestaan van de Stichting Veilig Spelen (SVS)”. Dick vertelt, dat Christ een vaderfiguur voor hem was. “Ik zag Christ elke dag. In de beginjaren vertrokken we elke dag vanuit het huis van Christ vandaan, als we op karwei gingen om 6 uur ‘s ochtends. Dat schept een band. En zo iemand mis je wel!”

ABOS gaat positief het nieuwe jaar inFoto: ABOS, kantoor
“Iedereen heeft zijn draai nu weer gevonden binnen ABOS. We weten hoe we verder willen, hebben nieuwe plannen voor de toekomst. Er komen nieuwe mensen bij, een nieuwe inspecteur ook. Ik ben trots op ons hele team, dat we samen ook deze crisis weer te boven zijn gekomen. Ik kan het niet alleen! En na 22 jaar doen we het nog steeds goed met z’n allen. We zijn er nog en het gaat beter dan ooit.”