Zomertijd: spelen, bewegen én verbeteren

Posted on Posted in Nieuws

Het is mooi weer, lang licht en de vakantie is voor velen aangebroken. Overal zijn mensen lekker buiten aan het spelen en bewegen. Wij als experts natuurlijk ook, maar altijd kijken we met een schuin oog hoe het beter kan in de buitenruimte. De zomer is dé periode voor nieuwe ideeën en initiatieven.

– Deze column van voorzitter Anne Koning is geplaatst in nummer 2 van het magazine BuitenSpelen –

Onderzoeken bijvoorbeeld. We zien steeds vaker dat gemeenten en leveranciers bij de inrichting kijken naar de hele omgeving, en hoe meerdere doelgroepen daarin kunnen spelen en bewegen. Een prima ontwikkeling, waar we als leveranciers graag over meedenken. Mooie dingen die we zien zijn bijvoorbeeld de ontwikkeling van beweegtuinen waarin ouderen aan hun gezondheid werken. En wat is er leuker dan verkoeling zoeken met waterspelletjes op een zinderende zomerdag? Uit onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren naar speelwater blijkt dat dergelijke speelplekken een toegevoegde waarde hebben voor het spelende kind. Spelen met water lukt nog lang niet overal, zeker niet in de stedelijke omgeving. Het onderzoek biedt concrete aanknopingspunten om aan de slag te gaan met spelen met water. Doe er uw voordeel mee!

Wat ook belangrijk is bij spelen en bewegen, is de routes die kinderen en ook volwassenen naar speel- en beweegplekken brengen. Uit een pas door ons uitgevoerde enquête blijkt dat maar 19% van de gemeenten beleid heeft voor goede, kindvriendelijke routes. Daar zit ruimte voor verbetering! Om op een veilige en leuke manier van huis naar speelplek, school of club te komen, moeten ouders en kinderen op een kindvriendelijke route kunnen vertrouwen. Wij zijn daarom heel blij dat Wageningen Universiteit op verzoek van de branchevereniging van start is gegaan met een grootschalig onderzoekstraject over speel- en beweegroutes. Voor het onderzoek dat tot begin 2018 duurt heeft de universiteit 35.000 euro ter beschikking gesteld. We kijken uit naar de waardevolle inzichten die daaruit voortkomen.

Gaat u deze zomer op pad, dan komt u vast ook langs calisthenics- of urban sports-locaties, vooral populair bij jongeren. Plekken waar permanente fitnessapparatuur staat en mensen actief bezig kunnen zijn met bewegen en fitheid. Omdat er steeds meer van dit soort locaties bij komen, hebben de leden van de branchevereniging Spelen en Bewegen besloten om de norm NEN-EN 16630 te gaan volgen. Deze norm voor permanente fitnessapparatuur is nu nog niet verplicht, maar wij laten zo zien dat de bij ons aangesloten leden veilige fitnesstoestellen verkopen waarbij de kwaliteit van de fabricage en installatie is geborgd. Kortom: gevarieerd en veilig spelen en bewegen staan bij ons centraal. We wensen iedereen een fijn zomerseizoen met veel beweegplezier in de buitenlucht!