Koenders_Cruyff_soccer-364

KSP Kunstgras specialist in ondergronden op maat voor sport- en speelplekken

Posted on Posted in Nieuws

Van groot sportveld tot mini-kunstgrasveld voor speelplekken, specialist KSP Kunstgras levert ondergronden op maat. “Wij zijn vaste leverancier van de Cruyff Courts die je door heel Nederland vindt,” vertelt directeur Joost Sweep. “Daarnaast leveren we complete sport- en speelvloeren waarbij we letten op duurzaamheid en het zo efficiënt mogelijk plaatsen.”

Tien jaar geleden begon KSP met de aanleg van grote sportvelden als hoofdactiviteit. “Op termijn merkten we dat er ook behoefte was aan ondergronden voor kleine veldjes,” zegt Joost Sweep. “Dat zijn twee heel verschillende producten. We zijn in de loop van de tijd gaan specialiseren in het aanbieden van maatwerk in ondergronden. Daarvoor hebben we ons bedrijf anders ingericht in de periode dat het in de markt minder ging. Naast de aanschaf van machines en materieel lag de focus op een efficiënt bedrijfsproces. Zo werken we met 30-35 medewerkers vanuit twee vestigingen, een in Lelystad en een in Eindhoven en met partnerbedrijven als dat nodig is. Op die manier kunnen we snel in het hele land, inclusief België, werken.”

Mobiele veldjes plaatsen voor evenementen
Inmiddels is KSP veelgevraagd leverancier, ook omdat speeltoestellenleveranciers meer focussen en voor ondergronden vaker een beroep doen op een specialist. Sweep is trots op zijn contract voor de Cruyff Courts. : “Op verzoek schreven wij een compleet plan voor de renovatie daarvan. De organisatie kreeg geld van de Postcodeloterij om dat plan uit te voeren. Naast de renovaties regelen we ook het logistieke proces voor de Cruyff organisatie van leverancier Ten Cate. En we plaatsen mobiele veldjes bij verschillende evenementen. Dat zijn vaak hoogtepunten! Letterlijk, toen we vorig jaar op het dak van het VN-gebouw in New York samen met Nijha in één dag een veldje hebben neergelegd in opdracht van minister Bert Koenders.” Een ander project waar hij trots op is, is het freerunpark dat onlangs in Alphen aan den Rijn is geopend. “De architect wilde een speciale vloer van diverse materialen met verschillende kleuren groen. Wij adviseerden over het realiseren van zo’n kleurenspel en over de te gebruiken vezels. Het is erg mooi geworden.”

20170523 KSP - Alphen ad Rijn-37Goede samenwerking op de werkvloer
Aan de basis van het bedrijf staat een goede samenwerking op de werkvloer. “Het is belangrijk om het leuk met elkaar te hebben. We doen het werk met z’n allen. Als een ploeg moe terugkomt van een klus help ik even met het uitladen van de spullen. Iedereen voelt zich verantwoordelijk om een project goed af te ronden. Als het moet gaan we ’s avonds of in het weekend door omdat we onze afspraken willen nakomen. Dat komt overigens vanuit de medewerkers zelf, blijer kun je mij niet krijgen. Eens in de maand komen we bij elkaar om over veiligheid en andere onderwerpen te praten. Ook faciliteren we de opleiding van de mensen en zijn we een erkend leerbedrijf.”

Nieuwe ontwikkelingen bij rubbertegels en circulaire economie
Het bedrijf houdt ontwikkelingen in de markt scherp in de gaten en speelt daar waar mogelijk op in. “Rondom de discussie over rubbertegels kijken we vooral naar nieuwe oplossingen. Zo is voor de Cruyff-veldjes die in woonwijken liggen op een alternatief overgegaan, TPE. Verder zien we dat de overheid inzet op een circulaire economie, wij steken daar veel energie in. Zo leggen we matten zo efficiënt mogelijk zodat er weinig restmateriaal overblijft. Dit zoeken naar efficiëntie zorgt er natuurlijk ook voor dat we de prijs laag kunnen houden. We hebben een webshop voor particulieren gemaakt waar we kunstgrascoupons verkopen die over blijven. Mensen kunnen zo voor een leuke prijs kunstgras kunnen kopen voor balkon of tuin. Wij investeren daarnaast in het goed scheiden van materialen, via machines en onderzoek. Ook huren we een eigen afvallocatie waar we materialen verwerken. Het zou mooi zijn als bedrijven, bijvoorbeeld bij aanbestedingen, worden beloond voor het zorgvuldig en duurzaam opruimen. Het heeft wel een prijs als je naar een circulaire economie ontwikkelt.”

Stem laten horen in branchevereniging
Joost Sweep raadt andere bedrijven in de speel- en beweegbranche aan om lid te worden van de branchevereniging. “We zijn in 2016 opnieuw lid geworden. Ook al ben je klein, het is belangrijk om mee te praten. Samen zorgen wij er voor dat sporten en spelen hoog in het vaandel blijft. Ondergronden vormen een wezenlijk onderdeel van een speelplek. Gelukkig zien bedrijven dat en nu de markt in slow motion aantrekt neemt het belang van ondergronden toe. Tegen anderen zou ik zeggen steek er energie in en praat mee.”