afbeelding Buitenspeelweek JB 02

Buitenspeelweek: 9 – 13 juni 2021

Posted on Posted in Nieuws

Van woensdag 9 juni tot en met zondag 13 juni vindt de eerste editie van de Buitenspeelweek plaats. Een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor buiten spelen, sporten en bewegen voor alle kinderen in Nederland. Kinderen, jongeren, ouders, maar ook beleidsmedewerkers en bedrijven worden, door middel van diverse activiteiten, opgeroepen om naar buiten te gaan of om buiten spelen mogelijk te maken. Dat is nodig ook, want de cijfers liegen er niet om.

Buiten spelen, sporten en bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: het is cruciaal voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. De Buitenspeelweek vraagt aandacht voor dit thema. En stimuleert kinderen en jongeren om naar buiten te gaan. Tegenwoordig spelen kinderen 6x minder buiten dan hun ouders en 15% van de kinderen speelt zelfs nooit buiten. Dat moet anders. Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton: “Buiten spelen en sporten, is nu belangrijker dan ooit. Tijdens de coronapandemie is 80% van de jongeren minder gaan bewegen. Niet alleen liggen coronakilo’s op de loer, maar ze missen ook het contact met hun vrienden. Er is geen positieve uitlaatklep en daardoor zitten veel kinderen ook slechter in hun vel. Met de Buitenspeelweek willen we heel Nederland oproepen meer buiten te spelen en te bewegen. Laat dit het begin zijn van een buitenspeelrevolutie!”

Buitenspeeldagafbeelding Buitenspeelweek JB 01
Al jarenlang organiseren Jantje Beton en Nickelodeon de Buitenspeeldag om te vieren hoe belangrijk buiten spelen is. Om de dag
kracht bij te zetten, gaan tv-zenders Nickelodeon en Nick Jr. tussen 13:00 en 17:00 uur op zwart. Op de website van de buitenspeeldag vind je informatie en speeltips. En de oproep mee te doen: schakel op woensdag 9 juni de televisie uit, leg je telefoon weg en ga lekker buitenspelen!

Eerste editie Buitenspeelweek
Om meer impact te maken, wordt de bekende Buitenspeeldag uitgebreid naar de Buitenspeelweek. Van woensdag 9 juni tot en met zondag 13 juni aanstaande vindt de eerste editie plaats. De week wordt op woensdag afgetrapt met de Buitenspeeldag en er worden twee webinars georganiseerd. Op donderdag één voor beleidsmakers en op woensdag gaat Hannelore Zwitserlood in de webinar voor ouders en organisatoren met de hulp van kinderen bij professionals op zoek naar het antwoord op de vraag hoe je buiten spelen en bewegen leuk maakt. Ook is er een toolkit beschikbaar. Deze zit boordevol sport- en spelinspiratie, praktische tips en promotiemateriaal voor ouders en organisatoren.

Doe ook mee!
Op de website www.buitenspeelweek.nl is alle informatie over de verschillende programmaonderdelen terug te vinden.

Knipsel afbeelding Buitenspeelweek JB 03