“Natuurlijk spelen ligt het dichtst bij ons vakgebied, maar we maken ook andere speelplekken.”
Ongeveer acht jaar geleden begon hij in vestiging Emmen het kenniscentrum Spelen van BTL. “We deden al wel langer dingen op het gebied van spelen, maar we hadden op een bepaald moment behoefte aan het concentreren, verzamelen en verdelen van de kennis”, aldus Simon Bos (Commercieel Directeur bij BTL). “Intussen is spelen uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van ons dagelijks werk. De kennis zit nu niet meer alleen in Emmen. Ondertussen opereert er een heel team van zes mensen: commercieel, ontwerp en coördinatie van de uitvoering. “Zij maken zelf geen speelplekken. De uitvoering ligt op de vestigingen. Al met al zijn er zo’n dertig van onze mensen door het hele land bezig met spelen.”
“Mensen voelen zich beter op plekken met voldoende groen, in plaats van alleen steen en beton,”
vertelt Simon. “Ons algemene motto is: ‘Groener leven’ en voor het onderwijs is dit ‘Groener leren’. Voor de zorg is het ‘Groener zorgen’ en voor de bouw ‘Groener bouwen’. Groen is onze expertise. Je vindt bij ons alles wat met het groen te maken heeft, niet alleen de aanleg en het onderhoud, ook in de hele planvorming. We hebben tuinontwerpers, landschapsarchitecten, ecologen en beheerders, die weten hoe je het groen in stand houdt. Zoals wij dat allemaal in één organisatie hebben, dat heeft niemand zo! En de sterren voor ons vakgebied staan redelijk gunstig, want iedereen praat over de waarde van groen.“
Simon is er trots op intussen een serieuze partij op het gebied van spelen te zijn geworden.
“En waar ik zelf energie van krijg, dat is als we iets gemaakt hebben waar kinderen veel plezier van hebben. En waarvan ik als volwassene zeg: dat hebben we netjes gemaakt. En het wordt gebruikt, zoals we het bedoeld hebben.” Een voorbeeld? “Het integrale kindcentrum in Vught. Daar hebben we met de drie partijen die het gebouw gebruiken de buitenruimte ingericht. Het proces was al heel bijzonder, om voor elkaar te krijgen dat ze op dezelfde manier gingen denken. Ook bijzonder is dat we voor een bouwaannemer in het Brabantse Boekel een daktuin op een school maken. Het is een nieuw schoolgebouw met meer partijen. We hebben ook de opdracht om er een heel speelterrein aan te leggen. Daar komen alle specialismen van BTL bij kijken.”
BTL is een groenvoorzieningsbedrijf, bestaande uit drie werkmaatschappijen
“BTL Advies is ons architecten- en ingenieursbureau. Bij BTL Bomendienst werken onze specialisten voor kennisintensieve boomvraagstukken. BTL Realisatie is het bedrijfsonderdeel dat buiten het werk maakt: aanleg en onderhoud van groen. En dat doen wij voor onderwijsinstellingen, bedrijven, gemeenten, zorginstellingen, provinciale overheden. Bedenk het maar: overal waar ruimte is voor groen kunnen wij het maken. Het bedrijf heeft ongeveer ruim 500 medewerkers in dienst; best veel.” Simon werkt er al tien jaar als vestigingsmanager. Sinds een half jaar zit hij in het directieteam als commercieel directeur.
De branchevereniging is voor BTL van belang als netwerk en om snel op de hoogte te zijn van ontwikkelingen.
“Enkele leden zijn soms klant van BTL en soms is BTL ook opdrachtgever, vertelt Simon. “Lid zijn vergroot onze zichtbaarheid in de markt als bedrijf voor speelprojecten.”
“In de maatschappelijke waarde van spelen en bewegen zie ik een kans voor de branche.”
Wat levert het op als mensen meer gaan spelen en bewegen? “We weten allemaal dat het goed voor ons is, daar wordt onderzoek naar gedaan. Ik zou dat graag naar concrete praktijkvoorbeelden willen vertalen.”