Branchevereniging Spelen & Bewegen
  • Home
  • Kennisbank
  • Onderzoek
  • Artikel Martin van Rooijen over ‘risky play’ in Journal of Adventure Education and Outdoor Learning

Artikel Martin van Rooijen over ‘risky play’ in Journal of Adventure Education and Outdoor Learning

Martin van Rooijen is de hoofdauteur van het artikel ‘Professional attitudes towards children’s risk-taking in play: insights into influencing factors in Dutch contexts’
Dit artikel is op 4 februari verschenen in het tijdschrift Journal of Adventure Education and Outdoor Learning.

Een samenvatting (abstract) van het artikel vindt u hier:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14729679.2019.1568893?journalCode=raol20&

U kunt ook het hele artikel hier downloaden. (Wanneer er al veel downloads zijn geweest, dan wordt er een betaling voor het downloaden gevraagd.)

Ook wij mogen een beetje trots zijn op dit artikel!
Want onze branchevereniging heeft in geld en deskundigheid bijgedragen aan het onderzoek van Martin van Rooijen (zie ook het onderdeel ‘funding’ in het artikel). Zijn artikel is dan ook voor leden te vinden in onze kennisbank. Hij deed onderzoek naar ‘risky play’, te vertalen met risicovol spel of avontuurlijk spelen. Martin heeft onder meer onderzoek gedaan onder medewerkers van kinderopvanglocaties. Wat hebben zij nodig om te zorgen dat kinderen avontuurlijk kunnen spelen, en risico’s leren nemen die passen bij hun leeftijd en ontwikkeling?

Kennis en een open dialoog over risicovol spel zijn belangrijk
Samengevat trekt hij de conclusie dat dit de medewerkers kan ondersteunen. Dit naast gereedschappen die hen helpen zelfstandig dagelijkse opvoedkundige beslissingen te nemen, waarmee zij kinderen steunen bij het nemen van risico’s die passen bij hun leeftijd.

Als branchevereniging kunnen wij zeggen, dat onze leden graag meehelpen
Wij willen graag avontuurlijke speelomgevingen maken. Kinderen kunnen daarin op een verantwoorde manier leren met risico’s als hoogte, snelheid, verstoppen, enzovoort om te gaan. Het open gesprek op basis van onze kennis voeren we ook graag met de kinderopvanglocaties. Want als spelen ook een beetje spannend is, is het des te leuker!