Watergames & More waterspeelplaats Capelle ad IJssel, Schollebos

Watergames & More: spelen in, op en met water als ‘good quality fun’

Posted on Posted in Interview, Nieuws

“Wij zijn specialist in spelen in, op, rond en met water”
Zo vat Karsten van den Berg de expertise samen van Watergames & More, sinds januari van dit jaar lid van Brancheverenging Spelen & Bewegen. Het is een familiebedrijf; Karsten is een van de eigenaren, naast zijn broer en zijn vader. Karsten zit veelal op kantoor en regelt onder meer de financiële zaken. Zijn vader, Paul van den Berg, was vóór de oprichting van Watergames al werkzaam op gebied van spelen. Op beurzen kwam hij in aanraking met het fenomeen ‘spray parks’, interactieve waterspeelplaatsen die je in Canada en de Verenigde Staten veel tegenkomt. “Met Watergames & More heeft hij dit fenomeen in Nederland geïntroduceerd”, vertelt Karsten.

Watergames & More wil graag bijdragen aan de promotie van spelen in de buitenruimte
“Daarom zijn we ook lid geworden van de branchevereniging Spelen & Bewegen. We lijken misschien een vreemde eend in de bijt. Maar wij zien heel veel synergie en kansen om de branchevereniging te versterken en de overige leden aan te vullen”, zegt Karsten. Als voorbeeld noemt hij de eerste waterspeelplaats die ze hebben aangelegd in de openbare ruimte, in Capelle aan de IJssel in het Schollebos. “In perioden met warm weer trekt de waterspeelplaats veel bezoekers. Je ziet dat de speeltoestellen die er omheen staan ook intensiever worden gebruikt.”

Meer waterspeelplaatsen in de openbare ruimte is een speerpunt van Watergames & More
Waterspeelplaatsen vind je tot nu toe vooral veel in de recreatiesector, in pretparken, op campings of bungalowparken. “Maar ze kunnen ook het buiten spelen in de openbare ruimte bevorderen”, vertelt Karsten. “Water in de openbare ruimte is vaak kunstzinnig bedoeld, maar je ziet dat het ook dan kinderen uitnodigt tot spelen. Alleen is het niet met het oog op kinderen ontworpen en aangelegd. Wij kunnen dat wél: veilig, met een goede waterkwaliteit en met speelwaarde. Voor verschillende leeftijdsgroepen: 0-4, 4-8, 8-12 of – gezoneerd – voor al die leeftijden.”

Waterspel is ‘good quality fun’, dankzij de interactiviteit en het onverwachte
“Dat plezier zit hem erin dat de producten intelligent en doordacht zijn gericht op de specifieke doelgroep”, vertelt Karsten. De meeste waterspeelplaatsen hebben een grote, opvallende ‘aan’-knop. Die zet de toestellen in werking volgens een ‘onvoorspelbaar’ programma. Op onverwachte momenten begint er dan water te spuiten, of er kiept een emmer om. Je ziet de kinderen daarop reageren. En soms reageert het water ook op acties van de kinderen. Bijvoorbeeld wanneer zij met handen en voeten openingen afsluiten, waardoor er op andere plaatsen een grotere waterstraal ontstaat. Je ziet ze ontdekken en leren en al spelend hun motorische vaardigheid oefenen.

Naast waterspeelplaatsen zijn er de waterglijbanen en waterspeelstructuren
Watergames & More Tier-und-Freizeitpark-ThuleKarsten licht de verschillende concepten graag toe. Waterglijbanen zijn er als buizen, zoals je vaak ziet in binnenzwembaden. En er zijn rechte, brede glijbanen, soms voor meer personen. Die zie je bij buitenzwembaden, maar ook zelfstandig, met een uitglijbassin. Voor in zwembaden zijn er ook de opblaasbare speeltoestellen, waarmee je een stormbaan op het water kunt maken. Een ander concept zijn de waterspeelstructuren. Die gaan de hoogte in en bestaan uit een combinatie van een of meer verhoogde platforms met waterspeeltoestellen en één of meerdere (grote) waterglijbanen. Vaak worden ze uitgevoerd in een thema dat uitnodigt tot fantasiespel. “En we leveren totaalprojecten en maatwerk”, besluit Karsten.

Watergames gaat voor degelijkheid – en natuurlijk is veiligheid heel belangrijk
Waterspeelplaatsen hebben een vlakke vloer onder afschot, met een afvoer. Het water wordt opgevangen, gereinigd en gerecirculeerd. Er is geen bassin met een laagje water waarin een kind zou kunnen verdrinken, want dat is bij spelen in en met water een risico.

Het bedrijf is de laatste jaren flink gegroeid en heeft nu alles in huis om totaalprojecten te doen
Na de oprichting in 2008 is het bedrijf een tijd bescheiden van omvang gebleven, maar inmiddels heeft het een naam en reputatie opgebouwd, aldus Karsten. “We zijn gegroeid naar nu 12 mensen, onder wie 2 designers, waarmee we alle engineering ‘in huis’ doen, en we hebben een eigen uitvoeringsafdeling. Als ik zie waar we nu staan, dan ben ik heel trots op onze bedrijfsontwikkeling. Op waar we voor staan en wat we allemaal zelf kunnen maken.”