Van Vliet Nike Grind in Speeltuin De Glasblazer te Haarlem

Van Vliet Buitenprojecten: sinds jaar en dag specialist in ondergronden

Posted on Posted in Interview

“Het bedrijf Van Vliet is 88 jaar geleden opgericht door mijn opa”,
zo vertelt Wim van Vliet. Dat bedrijf heette Van Vliet Buitenruimte en na het faillissement in 2016 is die vertrouwde naam blijven bestaan. “Van Vliet Buitenruimte begon als hoveniersbedrijf met het maaien van bermen en de verkoop van groenten . Daar kwamen de tuinen bij, en daktuinen. 45 à 40 jaar geleden kwam ‘spelen’ op. Zo is het steeds gegroeid.” Het nieuwe bedrijf heet Van Vliet Buitenprojecten B.V. en heeft als motto: ‘Beleef het buiten!’. Wim van Vliet is er commercieel manager. “Feitelijk doe ik klantbezoek, de offerte, tot en met uitvoer en afronding van het project.”

“We plaatsen toestellen en we zijn specialist in ondergronden”,
vertelt Wim. “Ons assortiment diensten en producten omvat projectontwikkeling, speeltoestellen plaatsen, repareren en inspecteren, hovenierswerk en aanleg en onderhoud van diverse coatingen en ondergronden. We hebben vier soorten ondergronden: kunstgras, gietrubber, Ecoscape (gebonden rubber met een natuurlijke uitstraling) en topdrain (waterdoorlatend, gebonden rubbersteen). Topdrain kan ook een oplossing zijn voor hoge wortelgroei, met struikelgevaar, van een boom op een schoolplein. Die wortels kunnen wij bekleden. Het wordt ter plekke gestort – daarin lijkt het op gietrubber. We zijn voor gietrubber in Nederland en België licentiehouder van Playtop.”

Het bedrijf staat nog steeds in Harmelen aan de Energieweg
Bij het oude Van Vliet was mijn neef Xander van Vliet directeur van het bedrijf, dat toen bijna zestig medewerkers telde. Helaas is hij overleden, zeven jaar geleden. Heel wat leden van de branchevereniging zijn op de begrafenis geweest”. “Het is fijn voor onze leveranciers en voor iedereen die ons kende, dat we onze doorstart konden maken op dezelfde locatie”, vertelt Wim. Het voelt slechts deels als een nieuw bedrijf. “We doen nog hetzelfde werk, werken nog samen met andere bedrijven van de branchevereniging, maar blijven ook door ontwikkelen. We hebben helaas niet alle arbeidsplaatsen kunnen behouden; we zijn nu met ruim twintig vaste medewerkers , van wie drie op kantoor. En daarnaast hebben we een ‘flexibele schil’ van bedrijven waarmee we graag werken en ook worden er zzp-ers ingehuurd.”

1100 m2 Playtop op het dak bij Heliomare (samenwerking met Speelplan)
1100 m2 Playtop op het dak bij Heliomare (samenwerking met Speelplan)

“Waar ik trots op ben? Dat we drie keer winnaar zijn geweest op de conferentie van Playtop”,
vertelt Wim. “Wij horen bij de groep van Playtop (kwalitatief hoogwaardig gietrubber). Die heeft in 50 landen licentiehouders die volgens de principes van Playtop werken en exclusief Nike Grind verwerken. Elke twee à drie jaar komen die bedrijven, uit al die landen, bij elkaar op een internationale conferentie. Elk bedrijf mag daar een bijzonder project presenteren en uit de presentaties wordt een winnaar gekozen. Wij hebben al drie keer gewonnen. Het is erkenning van bedrijven die weten waar ze het over hebben. Dat vind ik heel mooi.”

“We zijn een heel sociaal, multicultureel en divers bedrijf”,
zo vertelt Wim, in antwoord op de vraag of er nog meer over het bedrijf te vertellen valt. “De directie is zeer toegankelijk naar de medewerkers toe. We zijn divers: we hebben Marokkaanse en vrouwelijke medewerkers en enkele medewerkers die aangepast werk doen. Toen ‘social return’ belangrijk werd, kregen we via het uitzendbureau een collega met een handicap, die prima in te passen bleek.” Het klinkt als een bedrijf waar het leuk werken is…? “Laat ik eerlijk zijn: het is best hard werken. Maar we zijn trots op wat we maken. We vormen met z’n allen een leuke club met weinig verloop. En we zien mensen uit het vorige bedrijf weer terugkomen.”

“Duurzaamheid lijkt mij een onderwerp dat gaat spelen voor de branche”,
zegt Wim, in antwoord op de vraag waar hij kansen ziet voor de branche. “Waar liggen mogelijkheden en kansen voor circulariteit, in diensten en producten?”
“Lid van de branchevereniging zijn we puur vanwege de infoverstrekking en de contacten,” vertelt Wim desgevraagd. “We praten dagelijks met klanten en het is goed ook af eens met collega-bedrijven te praten. En goed om er te horen wat de ontwikkelingen zijn. Er is veel verbeterd afgelopen twee jaar, nu we een onafhankelijke voorzitter hebben en het onderwerp ‘bewegen’ erbij is gekomen. Het gaat nu over wat we kunnen bereiken als branche.”