pannaveldje_foto: Sports&Playgrass

SPORTS & PLAYGRASS MAAKT KUNSTGRAS SPEELVELDEN: ‘WE CREATE, YOU ENJOY!’

Posted on Posted in Interview, Nieuws

Sports & Playgrass houdt zich bezig met de aanleg van sport- en speelvelden van kunstgras
Mark Verhagen, één van de twee directeur-eigenaren van het bedrijf, vertelt. Zijn compagnon Tobi Pennings en hij hebben het bedrijf in 2015 opgericht, als zijtak van het toenmalige bedrijf van zijn compagnon. Dat legde gazons van sierkunstgras aan bij particulieren. En daarbij kreeg het geregeld de vraag of het ook een speelveld in hun tuin kon aanleggen.

Sport- en speelvelden stellen heel andere eisen aan de ondergrond dan een siergrasveld
Mark licht toe: “Speelvelden vragen een andere manier van opbouwen. En je hebt daarbij te maken met andere regelgeving, met valdemping, met valzones; dat hoef ik aan jou en de leden van de branchevereniging niet uit te leggen. Dat was de reden waarom mijn compagnon zei: ‘Als we dat gaan doen, dan doen we het goed!’ Daarom hebben we een bedrijf opgericht in kunstgras, dat helemaal gericht is op sport en spel.” Het bedrijf staat in Geffen en telt 15 medewerkers, inclusief Mark en zijn compagnon. Het werk is seizoensgebonden; tussen maart en de zomer werken er altijd ook een aantal inleenkrachten. Sports & Playgrass doet ook het grondwerk voor de aanleg zelf. En wat kleine montages, zoals het hekwerk en de doeltjes van een panna-veld, of een duikelrek of wipkip. “Klim- en klautertoestellen plaatsen we niet; dat laten we graag aan anderen over!” aldus Mark.

In het begin legden ze vooral privé-veldjes aan, maar nu leveren ze 70% business-to-business
“We leveren aan scholen, verenigingen, speeltoestellenleveranciers, aan een hoofdaannemer die padelbanen aanlegt, aan een golfbaanleverancier, en aan een aantal gemeenten rechtstreeks”, vertelt Mark. “Verder is ook de recreatiebranche een opdrachtgever. We leggen hiervoor veel ‘adventure-golf’-banen aan. Dit is de hippere vorm van mini-golf, met echt een parcours: met rotsen en met hout, en met kunstgras banen. En ook veel multifunctionele sportvelden en tennisbanen.”

Hun specialiteit binnen de niche van kunstgras velden zijn de wat kleinere speelvelden
“Voor sportverenigingen leggen wij niet de heel grote hockey- en voetbalvelden aan. Wel de wat kleinere, en de pannaveldjes. 30% van onze klanten zijn welgestelde particulieren die de ruimte hebben voor bijvoorbeeld een multisportveld in hun tuin, of een tennisbaan. Of een hockeyveldje. Hockey vormt de hoofdmoot; anders dan bij voetbal heb je voor hockey echt een strakke ondergrond nodig. We werken trouwens door heel Nederland. En ook in België; daar maken we 30% van onze omzet.”

Fotografie door ToetaV Productions
Fotografie door ToetaV Productions

“We onderscheiden ons door hoe flexibel we zijn en we ontzorgen onze klanten compleet”
aldus Mark, gevraagd naar hun expertise. “We kunnen snel opschalen en verkopen niet graag ‘nee’. 9 van de 10 keer krijgen we een spoedaanvraag wel voor elkaar. Dat is, denk ik, de reden dat partijen graag met ons samenwerken. En verder realiseren we mooie speelplekken, waarbij we de klant compleet ontzorgen. Die mag achterover zitten en ervan genieten als het af is: ‘we create, you enjoy’, zeggen wij. Door onze advisering en ons ontwerp- en tekenwerk weet de klant vooraf precies wat we gaan doen. En dat proberen we dan zó uit te voeren dat het hele proces soepel verloopt.”

Het bedrijf is gegroeid, niet alleen door nieuwe klanten, maar ook dankzij de bestaande klanten
“Dat we voor die bestaande klanten steeds meer mogen doen, daar ben ik trots op”, vertelt Mark desgevraagd. “Dat betekent dat ze tevreden zijn; dat je goed werk hebt verricht en dat je het vertrouwen hebt van je klanten.”

Ook op het team is Mark trots; elke ochtend spreekt hij zijn mensen voor ze ‘van huis’ gaan
“Het team dat we nu hebben, is een goede, vaste groep, die er al langere tijd zit. En die er zelf voor zorgt dat we nieuwe mensen kunnen aantrekken.” Hij en zijn compagnon zijn er elke ochtend, wanneer tussen 5.30 uur en 6.00 uur de ‘jongens van de buitendienst’ beginnen; vanwege corona hebben ze dat wat gespreid. Ze drinken eerst koffie met ze, voordat ze vertrekken, ofwel, zoals Mark het noemt, ‘van huis’ gaan. Zo kunnen ze de jongens de goede instructies geven, blijven ze op de hoogte van wat er leeft en speelt, en het is ook gezellig!

De branchevereniging vindt Mark belangrijk om hun netwerk te vergroten
“We komen elkaar ook wel tegen op vakbeurzen, maar via de branchevereniging hoop ik dat we elkaar beter leren kennen. Ook is er veel gaande op het gebied van wet- en regelgeving. Daarvan goed op de hoogte worden gehouden, dat vind ik ook belangrijk. We zijn nog maar kort lid, maar ik dénk dat de branchevereniging dat goed doet.”