Profiel foto Edwin

Granuflex: tegels voor spelen – en andere producten – van gerecyclede grondstoffen

Posted on Posted in Interview, Nieuws

“Onze expertise is het bedenken en maken van producten die geheel bestaan uit gerecyclede grondstoffen”
Aan het woord is Edwin Kuiper, sales- en marketingmanager bij Granuband. Het bedrijf bestaat al ruim 25 jaar en doet sinds die tijd aan recycling van autobanden. Het bedrijf heeft zich van daaruit ontwikkeld tot een veelzijdig bedrijf, dat een grote bijdrage levert aan de circulaire economie. Het is autobanden gaan inzamelen bij gemeenten en garages. Het scheidt deze op zijn bedrijfslocatie in Amsterdam in drie monostromen: rubber, staal en nylon. En het maakt daaruit nieuwe producten.

Granuflex is de merknaam van de producten die het bedrijf Granuband maakt vanuit recycling
Edwin geeft voorbeelden: “We maken bijvoorbeeld staalnaalden voor de wapening van betonnen kluizen voor geldautomaten. En nylon vulling voor bokszakken. En rubber tegels voor verschillende doeleinden.”

Speelplaats tegels Granuflex

Spelen is een belangrijke afzetmarkt voor de rubber tegels van het merk Granuflex
“Vroeger was spelen een nog grotere markt voor rubber tegels dan nu”, vertelt Edwin. “In het begin was de rubber tegel de basis voor haast elke speelplaats. Maar tegenwoordig zijn er meer alternatieven, zoals natuurlijk spelen. Of gietvloeren. Toepassingen in andere markten zijn bijvoorbeeld sportvloeren voor fitnessclubs, rubber vloeren in paardenstallen en looppaden op daken. Evenwel blijft spelen voor ons een belangrijke markt, waarin we blijven doorontwikkelen. Dit doen we bijvoorbeeld door nieuwe tegels te gaan maken, welke volledig voldoen aan de REACH-richtlijn die geldt voor speelplaatsvloeren (dit is een Europese richtlijn, die grenzen stelt aan het gehalte aan polycyclische, aromatische koolwaterstoffen – afgekort PAK’s – in rubberen consumentenproducten, omdat die schadelijk zijn).

De ambitie van Granuband is een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan de circulaire economie
Granuband doet dit vanuit de hoofdvestiging in Amsterdam met ongeveer 70 mensen, van wie ongeveer 50 in vaste dienst. Daarnaast heeft het een vestiging in Macon in de Verenigde Staten, waar op een wat kleinere schaal recycling van banden plaatsvindt.

De komende jaren schaalt Granuband het maken van hoogwaardige eindproducten flink op
Nu wordt ongeveer 24% van het rubber verwerkt in eindproducten welke geproduceerd worden in Amsterdam. De rest wordt gebruikt in korrels en vormt bijvoorbeeld een halffabricaat, dat dient als grondstof voor productie bij andere bedrijven of wordt gebruikt als infill voor kunstgras velden. “Aan het eind van dit jaar willen we 40% van het rubber gebruiken voor eindproducten die we zelf maken en rond 2021 willen we dit hebben opgeschroefd naar 80%. Dit scheelt veel vervoersbewegingen en daardoor CO2-uitstoot”, legt Edwin uit. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe toepassingen van rubber, waarbij we momenteel bezig zijn met het ontwikkelen van een water bufferende onderlaag voor groene daken.”

Edwin is trots op het unieke concept van het bedrijf en zijn grote bijdrage aan het milieu
“Ik ken geen ander bedrijf dat hetzelfde totaalconcept heeft: rubber banden inzamelen op grote schaal, het recyclen ervan en het maken van eindproducten, en dit alles op één locatie. Wat bijdraagt aan een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.”

“We vinden het belangrijk op de hoogte te zijn van wat er speelt in de markt van spelen
Daarom zijn we sinds een aantal jaren lid van de branchevereniging Spelen en Bewegen. Met alle bewegingen die er de afgelopen jaren zijn geweest, vinden wij het belangrijk dat we als producent een bijdrage kunnen leveren aan andere partijen binnen de spelen-markt”, aldus Edwin.

“Bewustwording van toegepaste materialen en de mogelijkheden na hun levensduur is nodig,”
stelt Edwin, gevraagd naar de kansen die hij ziet voor de branchevereniging. “Daar kun je elkaar in versterken. En bij gemeenten kun je de bewustwording zeker verder stimuleren. Onze rubber tegels kan een gemeente aan het eind van hun levensduur weer bij ons inleveren. Onder meer Amsterdam doet dat al. Wij maken daarvan dan weer nieuwe producten. Als je als gemeente kiest voor een materiaal dat niet hergebruikt kan worden, realiseer je dan, dat je over 10 à 15 jaar een uitdaging hebt.”

Tegel Granuflex