Oproep: Buiten spelen belangrijk maken bij gemeenteraadsverkiezingen

Posted on Posted in Nieuws

De kans is groot, dat u het net als ik belangrijk vindt, dat kinderen fijn kunnen buiten spelen. 
Als dat zo is, dan heb ik een verzoek aan u: steun de oproep op www.buitenspelen2018.nl!

– Deze column van voorzitter Anne Koning is geplaatst in nummer 3 (2017)  van het magazine BuitenSpelen –

Deze oproep startte vanuit Jantje Beton, NUSO en de branchevereniging Spelen en Bewegen en is gericht aan de plaatselijke politieke partijen. Want in 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tijd om aandacht te vragen voor een kindvriendelijke buitenruimte, waar kinderen fijn kunnen spelen!

Er staan al veel reacties op www.buitenspelen2018.nl. Reacties van mensen die in hun werk ook het buitenspelen stimuleren; die speeltoestellen maken, speelplekken ontwerpen, die als beroepskracht of vrijwilliger werken bij een speeltuin, speelotheek  of gezondheidsorganisatie. En andere mensen, onder wie ouders, die buiten spelen belangrijk vinden.

Een paar fragmenten uit de reacties:  “omdat kinderen die buiten spelen zelfstandiger worden, zichzelf meer uitdagen en lekker bewegen”, “ontmoeten, ontdekken, spelen, bewegen en groeien”. “Klimmen, klauteren, rondrennen en verstoppen. Kinderen zijn er dol op en het is nog gezond ook, zeker in een tijd waarin overgewicht teveel voorkomt”. Ook zijn er reacties van ouders, die hun kinderen zien genieten en zien leren.  En ”dat elk kind het recht heeft om lekker (vrij) buiten te spelen in de (stads)natuur en zo onvergetelijke jeugdherinneringen op te doen.”

Ruimte voor spelen is niet alleen belangrijk voor de kinderen. Ruimte voor spelen en bewegen vergroot ook de leefbaarheid van een buurt. En speelplekken bieden kansen om mensen te betrekken bij hun omgeving: burgerparticipatie. Wat ook heel belangrijk is: speelplekken dragen eraan bij dat kinderen gezond bewegen.

Daarom is het belangrijk dat hun woonomgeving ze uitnodigt om buiten te spelen en te ravotten. Dat er veilige fietspaden zijn. En veilige looproutes. En sportvelden, en een zwembad. Of die er komen, en als ze er zijn: of die blijven, daarover beslist de plaatselijke politiek.

Wat zou het mooi zijn, als na de verkiezingen het volgende in elk coalitieprogramma staat:

·         In onze gemeente maken we ruimte voor buitenspelen.

·         Wij betrekken kinderen bij buitenspelen.

·         Onze gemeente stimuleert de organisatie van activiteiten om kinderen naar buiten te halen.

Daarom stel ik voor, dat we allemaal doen wat we kunnen, om buiten spelen in elke gemeente op de politieke agenda te krijgen. Kent u mensen die politiek actief zijn in uw woonplaats? Spreek ze er eens op aan, dat werkt vaak het best. En past het bij u ook een reactie achter te laten op www.buitenspelen2018.nl? Graag!