Branchevereniging Spelen & Bewegen

RLI-advies Stad als gezonde habitat

Het advies (april 2018) heeft als ondertitel “gezondheidswinst door omgevingsbeleid” en is bedoeld om overheden de omgeving te laten inrichten op een manier die gezondheid van inwoners (groot en klein) bevordert.

Dit advies kunnen voerheden gebruiken bij het maken van hun omgevingsvisie en omgevingsverordening in het kader van de Omgevingswet.

Het advies constateert dat er vier factoren zijn die invloed hebben op de gezondheid van mensen: biologische factoren, toegang tot de gezondheidszorg, leefstijl en de leefomgeving. Het advies richt zich op die laatste (leefomgeving).

Het is lastig om van de factoren afzonderlijk te bepalen in hoeverre deze zorgen voor ziekten en overlijden. “Voor zover er cijfers over bekend zijn, laten deze zien dat een ongezond milieu de op een na belangrijkste factor is voor vermijdbare ziek­telast na roken. Aannemelijk lijkt dat dit aandeel groter zou zijn als ook de invloed van ruimtelijke inrichtingsfactoren meegeteld wordt en het effect daarvan op gezond gedrag en gezonde leefstijlkeuzes. ” (pag 53).
Het rapport vindt u hier: de_stad_als_gezonde_habitat_def

Schermafbeelding 2018-05-14 om 08.16.40