Branchevereniging Spelen & Bewegen

preventieakkoord november 2018

Eind november 2018 is het preventieakkoord getekend en gepubliceerd. Het richt zich op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcohol gebruik. De rijksoverheid heeft hiervoor een akkoord gesloten met 70 verschillende organisaties.

De website van de rijksoverheid voor het preventieakkoord heeft een link naar het volledige akkoord.

Voor ons is het tegengaan van overgewicht een belangrijke. Veel maatregelen/afspraken gaan -logischerwijs- over de voedsel/suiker inname. Een beweegvriendelijke omgeving helpt ook. Gelukkig is dan ook opgenomen dat om het overgewicht bij kinderen (en volwassenen) tegen te gaan.
Onze omgeving wordt gezonder met meer gezonde scholen, meer JOGG-gemeenten en een goed sport- en beweegaanbod“. Dat is nodig want nu heeft 1 op de 8 kinderen en bijna de helft van alle Nederlanders boven de 20 jaar overgewicht.

De afzonderlijke maatregelen uit het akkoord zijn op hun effect beoordeeld door het RIVM, hoewel dat lastig is. Lees meer via de volgende sites: nrc-artikel, het rivm, de who over kinderen en overgewicht, of in de publiekversie van het preventieakkoord zelf:

Publieksversie+Nationaal+Preventieakkoord

Infographic+Nationaal+Preventieakkoord