default

Eelco Koppelaar – speelruimte met structuur die uitdaagt en uitnodigt tot spel

Posted on Posted in Interview, Nieuws

Het bedrijf Eelco Koppelaar ontwerpt speelruimte, geeft advies en begeleidt (kinder)participatie
“Het bedrijf Eelco Koppelaar is meer dan alleen Eelco”, vertelt Eelco Koppelaar, hoofdontwerper en eigenaar van het bedrijf. Momenteel werken in het Apeldoornse bedrijf twee landschapsontwerpers (m/v). Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van de diensten van externen met specifieke vakkennis, in bijvoorbeeld grondverzet en het uitwerken van grondplannen.

“We ontwerpen zó dat de speelruimte structuur biedt die uitdaagt en uitnodigt tot eigen spel”,
vertelt Eelco. “Vanuit het landschapsontwerp kijken wij naar spelen.” Vóór Eelco 9 jaar geleden zijn eigen bedrijf begon, heeft hij gewerkt als technisch ontwerper en als beleidsmaker. En in zijn studietijd heeft hij veel tuinen aangelegd. “Ik ben van buiten naar binnen gegaan”. Zijn collega Margriet heeft werkervaring die goed van pas komt bij de combinatie van klimaatadaptatie en ruimte voor spel en informeel spel.

“We zorgen voor speelruimte en beleving voor kinderen én sport/spel/recreatie voor 0 – 88 jaar”,
gaat Eelco verder. Standaard ontwerpopdrachten kent zijn bedrijf eigenlijk niet. “In de markt zie ik een ontwikkeling naar integratie van sport, spel en recreatie, voor 0 – 88 jaar”, licht Eelco toe. “Ruimtes moeten steeds meer multi-functioneel worden ingericht. Zo hebben wij het binnenplein van een winkelcentrum ontworpen. Kinderen kunnen er spelen, er is een fontein, er zijn een jeu-de-boulesbaan en een zit- en beleefplek, en het draagt bij aan klimaatadaptatie.”

Een ontwerp moet ook praktisch zijn en kostenefficiënt, aldus Eelco
Bij speelruimte gaat het uiteindelijk om het werk buiten; niet om het mooiste ontwerp.  “Als een van mijn ontwerpen gerealiseerd is, dan ga ik niet alleen kijken, maar ook klimmen en klauteren. Werkt het zoals ik het had bedacht?” In Eelco zit nog het kind van een jaar of 12. En – al is hij bijna 40 – dat hoopt hij nog een tijd zo te houden.

We kunnen alles van wens tot realisatie, behalve de uitvoering; die kunnen we begeleiden”,
vertelt Eelco.Ook ontwerpen we wel voor leveranciers, of helpen we ze bij een aanbesteding. Voor bijvoorbeeld scholen begeleiden we de uitvoering vanaf het offertetraject of de meervoudig onderhandse aanbesteding. Dit doen we transparant, met selectie op kwaliteit en een puntenverdeling die van tevoren duidelijk is. Ook de uitvoering zelf begeleiden we. Wij kunnen de kwaliteit van de gebruikte materialen beoordelen en het werk van een aannemer controleren, zodat die voor 15 à 20 jaar geborgd is.”

Eelco gaat ervoor dat kinderen de uitdaging aangaan en hun grenzen verleggen
EelcoKoppelaar_VdHoeveschool_010
Hij is vooral trots als hij van kinderen hoort ‘dit is gaaf’ of ‘dit heb ik nog nooit eerder gedaan’ of als hij ziet hoe ze de uitdaging aangaan. Eelco: “Ik ging foto’s maken van een schoolplein. Er kwamen twee zusjes aan, één van een jaar of 6 à 7. En één van 3. Die gingen spelen op een balanceertoestel: een koord om op te balanceren, met daarboven bungelende touwtjes als steun. Met hulp van haar grote zus kon het kleinste meisje op het koord gaan staan en nét van touwtje naar touwtje grijpen. Met uiterste inspanning lukte het haar over het koord te gaan. Op dat moment ben ik trots: op de leverancier van het toestel, op mezelf voor het ontwerp, op het zusje dat helpt en op het meisje dat haar grenzen verlegt!”

 

“Via de branchevereniging denk ik meer te kunnen bereiken voor kinderen in Nederland”,
licht Eelco de reden van zijn lidmaatschap toe. “In mijn eentje is mijn bereik klein. In de branchevereniging is de gemene deler het belang van het spelende kind en de ontwikkeling van het kind. Ik spar daarover graag met collega’s in de branche. Om dezelfde reden ben ik ook lid van Ruimte voor de Jeugd. Als branchevereniging kunnen we een kennispartner zijn en een lobby uitoefenen om het spelende kind een stem te geven in de politiek en de stedenbouwkunde; een wereld van volwassenen.”

“We kunnen als branchevereniging onze doelgroep breder kiezen dan overheid en politiek”
“We kunnen ons daarnaast meer richten op onderwijs, zorg- en jeugdzorginstellingen en recreatie”, volgens Eelco. “Met alle bezuinigingen op speelplaatsen zie ik dat de schoolpleinen steeds belangrijker worden als speelplek. En ook de recreatiebranche: speeltuinverenigingen, indoor speeltuinen en ondernemers die een mooie speelplek hebben. Ik zie de trend  dat ouders in het weekend met hun kinderen naar attractieve speelplekken gaan.”